NUTRITIE

Mănânci și slăbești: Metoda de gătire prin care orezul pierde 60% din calorii

thespruceeats.com

Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care poți reduce cu 60% numărul de calorii pe care îl conține orezul.

Tot ce trebuie să faci e să îl gătești cu ulei de cocos și să îl lași 12 ore la frigider înainte să-l consumi. Potrivit medicilor, e mai indicat să îl consumi rece pentru că dacă îl reîncălzești poate deveni toxic.

Cercetătorii din Sri Lanka au făcut experimentul pe 38 de tipuri de orez.

Ei spun că prin această metodă este crescută cantitatea de amidon rezistent, iar acest tip de amidon nu este absorbit de organism și nu are calorii.

Ei susțin că acet mod de preparare crește de două ori cantitatea de amidon rezistent, scrie doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Nu reușești să gătești orezul? Greșelile pe care trebuie să le eviți

Mai întâi au adăugat o linguriță de ulei de cocos în apă clocotită și au adăugat 105 grame de orez, apoi l-au lăsat să fiarbă 20-25 de minute.
După gătire au pus orezul la frigider pentru 12 ore.

Coordonatorul studiului, Sudhair James de la The College of Chemical Sciences spune că aceasta este cel mai bun mod de preparare al orezului deoarece reduce numărul de calorii cu 50-60%. ”Am descoperit că prin creșterea concentrației de amidon rezistent, putem combate problema obezității”.

Uleiul de cocos intră în granulele de amidon din orez și în timpul procesului de răcire îi schimbă structura și nu mai poate fi digerat.

Sudhair James a explicat că amidonul poate fi de două feluri: cel care se digeră și cel care nu se digeră. Orezul conține ambele tipuri de amidon.

CITEȘTE ȘI: Pericolul din mâncarea de orez. Cum să eviți toxiinfecția alimentară

Spre deosebire de amidonul digerabil, cel nedigerabil nu se descompune în intestine, unde în mod normal, carbohidrații sunt metabolizați în glucoză și în alte zaharuri simple și absorbit în sânge.

Așa că, cercetătorii au descoperit că dacă pot transforma amidonul digerabil în amidon nedigerabil, ar putea scădea numărul de calorii din orez.

Cercetarea a fost prezentată la Întâlnirea Națională a Societății Americane de Chimie (ACS).

Comentarii: