SANATATE

Ce vor românii, când vine vorba de sănătatea lor: Cum se gândesc să evite bolile care duc la moarte prematură – Descoperirile primului sondaj național CURS

Ce vor românii, când vine vorba de sănătatea lor: Cum se gândesc să evite bolile care duc la moarte prematură – Descoperirile primului sondaj național CURS. Primul sondaj național, lansat de către CURS, legat de starea de sănătate a românilor a descoperit că: 27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în topul dietelor se află postul (intermitent sau religios) și dieta Nupo.

Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și potrivit statisticilor peste 4 miliarde de oameni ar putea fi supraponderali sau obezi în următorii 12 ani, comparativ cu peste 2,6 miliarde în 2020.

Persoanele sănătoase și normoponderale pot deveni obeze în cel mai scurt timp dacă nu își păstrează sănătoase obiceiurile alimentare. Obezitatea, o realitate dură a stilului de viață modern a fost asociată cu diverse complicații de sănătate, cum ar fi diabet de tip 2, boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Una dintre cele mai bune modalități de menținere și combatere a acestor afecțiuni grave este prin dietă, dar un lucru mai puțin cunoscut și extrem de important este tipul de regim alimentar abordat.

CITEȘTE ȘI: Un nutriţionist a conceput ‘dieta anticancer’: Scade cu 50% riscul apariţiei bolii

Ce vor românii, când vine vorba de sănătatea lor: Cum se gândesc să evite bolile care duc la moarte prematură

Un semnal de alarmă privind starea de sănătate a românilor, a reieșit în urma celui mai recent sondaj de piață realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ( CURS), denumit „Dieta anului 2023”. Potrivit datelor statistice, românii și-au exprimat dorința de a-și schimba stilul de viață prin obținerea unei greutăți sănătoase și menținerea echilibrului nutrițional. Sondajul realizat în perioada 3 -14 februarie a.c., 39% dintre români au nevoie și vor să slăbească, dar cu ajutorul unei diete sigure, echilibrate nutrițional, care sa conțină mese sărate dar si dulci, atestate medical.

Dintre respondenți:

  • 25% au indicat că își doresc să slăbească 10 kilograme;
  • 27% vor să slăbească 5 kilograme;
  • 9% au nevoie să slăbească 15 kilograme,
  • 7% vor să piardă 7 kilograme,
  • în timp de 5% dintre cei care au participat și răspuns la sondaj, vor să slăbească 20, respectiv 12 kilograme.

Sondajul indică o creștere semnificativă a aderării la regimuri alimentare echilibrate nutrițional, astfel că în anul 2023, 17% dintre români au declarat că au ținut dietă, iar ca opțiuni au preferat postul / intermitent sau religios (17%) și dieta Nupo (14%).

Alte diete menționate sunt: regim echilibrat (10%); fără sare, grăsimi (8%); Dukan (6%), vegetariană/ cu multe legume (4%); Rina (4%), ketogenica (4%); personalizată/recomandată de nutriționist (4%); daneză (2%). În același timp, 17% dintre persoanele participante la studiu au avut răspunsuri legate de foame / deficit caloric / fără zahăr / pâine / carbohidrați.

Ce vor românii: Dieta Nupo – Dieta originară din Danemarca

În urma celui mai recent sondaj de piață, reprezentanții Nupo România aduc în prim-plan beneficiile dietei NUPO și impactul acesteia în răspunsurile pozitive ale românilor în ceea ce privește slăbirea și adoptarea unui stil de viață sănătos.

„Suntem foarte încântați să vedem că în urma acestui sondaj, românii își doresc să aibă grijă de sănătatea lor, să adopte obiceiuri alimentare mai sănătoase, iar dieta Nupo vine în întâmpinarea acestor aspirații, oferind o soluție echilibrată și sustenabilă si dovedita clinic. Dieta Nupo, originară din Danemarca, oferă produse celor care doresc să urmeze o dietă de slăbit, dar și să își mențină greutatea sau sa previna obezitatea. Toate produsele Nupo conțin cantitatea corectă și completă de nutrienti (proteine, vitamine și minerale, fibre) esențiali organismului.

Formula echilibrată a dietei Nupo, permite controlul riguros al aportului caloric și al conținutului de zahăr, facilitând procesul de slăbire fără a compromite necesitățile nutriționale esențiale. Desi este o dietă săracă în calorii, Nupo conține cantitatea corectă și completă a peste 34 de nutrienți esențiali organismului, care au rolul de a menține organismul echilibrat pe toată durata procesului de slăbire.

Românii apreciază ușurința și versatilitatea oferită de dieta NUPO, care presupune prepararea rapidă a meselor. Dovada, stau numeroasele povești de succes ale celor care au urmat dieta Nupo, printre care zeci de persoane publice din România și peste cateva zeci de mii de clienți fericiți, atestă eficiența acesteia în obținerea și menținerea rezultatelor vizibile în pierderea în greutate” a declarat Dana Miricioiu, medic chirurg estetician si Ambasador Nupo România.

CITEȘTE ȘI: Antidotul colesterolului crescut: Ingredientul nelipsit din dieta asiaticilor

Ce vor românii: Nu prea au timp pentru a găti

Alte câteva aspecte semnificative dezvăluite de cercetare, au scos în evidență faptul că un alt motiv important pentru alegerea dietei este lipsa timpului pentru gătit. Astfel, 45% dintre români au 30 de minute timp să își prepare mesele, în timp ce 21% alocă 60 de minute și 15% doar 5 minute.

Sondajul evidențiază faptul că, deși 54% dintre români au un stil de viață echilibrat, zaharurile cu un procent de 37%, reprezintă principalul factor în îngrășare și dezechilibrare a stilului de viață, urmate de grăsimi și carbohidrați fiecare cu un procent de 22%.

Deși majoritatea participanților la sondaj au recunoscut că un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional (54%), un procent destul de mare de 29% au recunoscut că sunt dezechilibrați din punct de vedere alimentar.

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ( CURS) a realizat sondajul pe populaţia adultă rezidentă din România. Volumul eşantionului a fost de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste.

Sondajul complet este disponibil pe site-ul curs.ro.

Comentarii: