NUTRITIE SANATATE

Cea mai bună supă care previne gripa: Reduce numărul de globule albe care intră în țesutul inflamat

pinterest

Cea mai bună supă care previne gripa: Reduce numărul de globule albe care intră în țesutul inflamat. Prepararea unui bol de supă de pui (sau, mai eficient, de găină!) pentru o persoană iubită bolnavă a fost o practică comună în întreaga lume timp de secole. Astăzi, generații de oameni de aproape pretutindeni nu au nicio îndoială cu privire la beneficiile supei de pui.

Dar ajută cu adevărat la o răceală?

Este supa de pui sănătoasă?

Dr. Colby Tieman, medic și profesor asistent de dietetică, explică aici cum studiile arată că gustul este probabil factorul decisiv din spatele beneficiilor pentru sănătate ale supei de pui.

Motivul este destul de obiectiv: mulți dintre noi (de fapt, majoritatea!) pur și simplu nu au poftă de mâncare atunci când sunt răciți. Dar faptul că nu vrei să mănânci înseamnă că este mai puțin probabil să primești nutriția de care ai nevoie – și aceasta nu este cea mai bună și cea mai potrivită rețetă pentru sănătatea imunitară și recuperarea după boală.

CITEȘTE ȘI: Supa de pui cu găluşte, un adevărat deliciu dacă respecţi această reţetă

Dar, cel mai interesant, dovezile sugerează că gustul „umami” (adică gustul alimentelor bogate în proteine, care în Asia de Est este de obicei considerat un gust complet separat, în afară de clasicele gust picant, sărat, acru și dulce) din supa de pui poate ajuta la creșterea și îmbunătățirea apetitului unei persoane. Participanții la un studiu de cercetare au raportat că s-au simțit mai înfometați după ce au gustat pentru prima dată supa cu o aromă umami adăugată ca „placebo” de către cercetători.

Alte studii demonstrează clar că umami poate îmbunătăți digestia anumitor nutrienți, în special a proteinelor.

Ideea este că, odată ce creierul nostru simte gustul proteinelor de la receptorii de pe limbă, organismul nostru ajustează tractul digestiv pentru a digera mai ușor proteina în cauză (să nu uităm că proteinele, adică proteinele, vin într-o varietate de tipuri și clasificări). Acest lucru poate reduce simptomele gastrointestinale negative pe care multe persoane le experimentează atunci când sunt expuse la vreme rece. Deși majoritatea oamenilor nu asociază o infecție respiratorie cu simptome gastrointestinale negative, studiile la copii au constatat că virusul gripal crește greața, durerile abdominale, diareea și vărsăturile.

Supa reduce cu siguranță congestia nazală și inflamația.

Atunci când procesul inflamator corespunzător este activat în tractul respirator, acesta provoacă simptome comune ale gripei și răcelii – respectiv, nas înfundat sau curge nasul, tuse, strănut și mucus gros.

Dimpotrivă, reducerea activității globulelor albe în pasajele nazale reduce inflamația. Interesant, studiile au arătat că supa de pui reduce de fapt numărul de globule albe care intră în țesutul inflamat. Aceasta face acest lucru prin inhibarea directă a capacității neutrofilelor, un tip de celule albe din sânge, de a migra către țesutul inflamat.

Ingrediente cheie

Pentru a înțelege beneficiile vindecătoare și calmante ale supei de pui, este important să ne uităm la ingredientele acesteia. Nu toate tipurile de supe sunt pline de nutrienți sănătoși. De exemplu, versiunile conservate și ultraprocesate de supă de pui, cu sau fără tăiței, sunt lipsite de mulți dintre antioxidanții găsiți în versiunile de casă.

Majoritatea versiunilor la conservă sunt aproape complet lipsite de legume. Principalii nutrienți din supele de casă sunt cei care diferențiază aceste sortimente de versiunile la conservă.

CITEȘTE ȘI: Medicii fac lumină: Supa de pui, soluţie împotriva răcelii – mit sau realitate?

Puiul, și în special puiul, oferă organismului o sursă completă de proteine pentru a lupta împotriva infecțiilor. Legumele conțin o gamă largă de minerale, vitamine și antioxidanți. Tăițeii în stil american furnizează carbohidrați ușor digerabili pe care organismul îi folosește pentru recuperare și energie.

Chiar și doar supa caldă de pui, chiar și fără pâine, poate ajuta. Consumul de lichide și inhalarea de abur ridică temperatura nasului și a căilor respiratorii, subțiind mucusul gros care însoțește de obicei bolile respiratorii. Comparativ cu apa caldă, studiile au arătat că supa de pui este mai eficientă în subțierea mucusului.

Comentarii: