NUTRITIE SANATATE

Ceaiul care tratează osteoporoza: Momentul din zi cel mai potrivit să îl bei pentru un efect maxim

Hameiul, folosit atât în bere cât și în medicină. Ceaiul de hamei este eficient în tratamentul osteoporozei, dar și al anxietății.

Cea mai cunoscută utilizare a hameiului este cea de aromatizant al berii, lupulina adăugându-se acesteia pentru a-i da gustul amar specific, dar și aroma caracteristică. Pe lângă această utilizare, relaxantă, hameiul este utilizat și în terapeutică, fiind recomandat pentru acțiunea ușor sedativă (fitotranchilizantă), ce favorizează instalarea somnului, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”.

Hmeiul în combinație cu valeriana

În scop terapeutic, hameiul se folosește cel mai adesea în combinație cu valeriana, fiind indicat în tratamentul stărilor de nervozitate, tulburărilor de somn, gastropatiilor nervoase sau în menopauză. De precizat este faptul că preparatele pe bază de hamei sunt contraindicate în depresia severă, scrie dcmedical.ro.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință avertizează: Cum ajungem să ne otrăvim cu plumb

Hameiul relaxează musculatura netedă, în special la nivelul tractului digestiv, având și o acțiune antiinflamatoare în acelați areal, fiind indicat în dismenoree, colon iritabil, boala Crohn. De asemenea, substanțele estrogenice determină efecte anafrodisiace, hameiul fiind recomandat în nevrozele sexuale la bărbați.

Activitate antitumorală

Cercetările recente au evidențiat o posibilă activitate antitumorală a hameiului, datorată xantahumolului, care s-a dovedit a acționa ca inhibator asuprea unui component al activării necontrolate a diviziunii celulare. De asemenea, pentru humulonă (alfa acid) a fost demonstrată o activitate de inhibare a resorbiției osoase, efect util în tratamentul osteoporozei.

Cum se consumă hameiul

Infuzia de hamei se prepară din 0,5 g de produs vegetal mărunțit și 150 ml de apă fiartă, care va sta pentru 10-15 minute, în repaus, într-un vas acoperit, după care va fi filtrată. Se recomandă să se bea o ceașcă de infuzie proaspăt preparată de 2-3 ori pe zi și înainte de culcare.

Preparatele în card intră extracte obținute din conurile femele de hamei se prescriu în:

  • tratamentul insomniilor
  • al tulburărilor de adormire
  • în nevrozele sexuale
  • poluții, ejaculări precoce, precum și ca afrodisiac la bărbați
  • gastropatii nervoase.

CITEȘTE ȘI: Combinații toxice: Alimentele care nu trebuie combinate cu fructe

Utilizarea tradițională a hameiului

Conurile de hamei sunt menționate ca un remediu eficient, cu calități diuretice, depurative și de stimulare a menstruației. De asemenea, în medicina tradițională, hameiul se folosea sub forma extractului alcoolic sau a infuziilor în tratamentul insomniilor, în stări de agitație, anxietate, iar extern, în tratamentul ulcerațiilor și al rănilor.

Comentarii: