NUTRITIE SANATATE

Ceaiul cu cele mai multe vitamine: Ajută la vindecarea răcelilor

unica.md

Ceaiul cu cele mai multe vitamine: Ajută la vindecarea răcelilor. În timpul iernii, este important să întăriți imunitatea – o modalitate de a face acest lucru este să beți ceai. Ceaiul de măceșe este o opțiune excelentă, se distinge prin conținutul său ridicat de vitamine. Potrivit Dr. Natalia Balana, este un depozit de substanțe utile, iar consumul său va impresiona chiar și iubitorii de cafea.

Prepararea ceaiului de măceșe

Pentru aceasta veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • apă – 600 ml;
  • măceșe – 3 linguri;
  • lămâie – 10 g;
  • miere – 3 linguri;
  • scorțișoară – după gust.

Clătiți măceșele cu apă pentru a elimina praful și alți contaminanți. Puneți lămâia și fructele uscate într-un ceainic. Lăsați la infuzat timp de aproximativ 20 de minute, apoi adăugați miere și scorțișoară în băutură. Lăsați încă 10 minute, după care puteți turna băutura în pahare. Se mai poate adăuga puțină miere.

CITEȘTE ȘI: Ceai fierbinte cu miere: Cât de adevărat este că mierea devine un pericol în ceaiul fierbinte

Nu este nevoie să aruncați ingredientele folosite pentru prepararea ceaiului după prima utilizare, deoarece acestea pot fi folosite de mai multe ori pentru a face ceai fără a-și pierde substanțele benefice.

Proprietăți utile ale măceșului

În plus față de acidul ascorbic, măceșele uscate conțin și o serie de alte vitamine (A, E, K), de care organismul are nevoie zilnic. De exemplu, vitamina C nu este stocată în organism, deci trebuie obținută zilnic din exterior. În plus față de vitamine, șoldurile de trandafir conțin multe minerale – mangan, calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, cupru.

Uleiul de măceșe a fost folosit de mii de ani pentru a trata durerile de ochi, gingiile și problemele dentare. În Europa, medicii medievali fierbeau petale de măceșe și foloseau infuzia pentru a trata afecțiunile gastrointestinale și feminine.

Ameliorarea răcelilor și febrei

O infuzie de măceșe cu miere era folosită pentru a ameliora răcelile și febra. La tratarea rănilor, măceșele erau amestecate cu oțet pentru a face o infuzie.

„Beneficiile măceșelor pentru organism se exprimă prin efectul lor tonic, antiinflamator și de întărire generală. În plus, puteți bea măceșe pentru a întări imunitatea. De exemplu, compoziția de vitamine, datorită combinației de șolduri de trandafir și multe alte ingrediente utile, poate restabili rapid puterea după o boală și va fi un mijloc excelent de prevenire a răcelilor”, spune specialistul.

Boli infecțioase

Ceaiurile de măceșe pot fi băute și pentru boli infecțioase, efort fizic intens și stres emoțional. În plus, măceșele au un efect coleretic, stimulează tractul gastrointestinal, accelerează metabolismul și inițiază procesul de autoreglare a greutății.

Proprietățile măceșelor ajută la accelerarea regenerării celulare, la întărirea pereților vaselor de sânge și la prevenirea aterosclerozei. Șoldurile de trandafir pot fi, de asemenea, fierte pentru uz extern – pentru a vindeca rănile și arsurile, precum și pentru a ameliora mâncărimea de la mușcăturile de insecte.

Beneficiile șoldurilor de trandafir se manifestă și în următoarele

  • îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular, normalizarea tensiunii arteriale;
  • îmbunătățirea proprietăților reologice ale sângelui;
  • creșterea nivelului hemoglobinei serice;
  • prevenirea formării plăcilor de colesterol;
  • curățarea rinichilor, ficatului, vezicii biliare – eliminarea pietrelor și a sărurilor minerale din
  • pelvisul renal și vezica biliară;
  • eliminarea oboselii cronice, creșterea tonusului și a rezistenței;
  • restabilirea echilibrului hidric și electrolitic, prevenirea apariției gutei, colelitiazei;
  • încetinirea procesului de îmbătrânire, îmbunătățirea stării pielii, părului, unghiilor;
  • îmbunătățirea regenerării țesuturilor în cazul rănilor deschise, arsurilor, degerăturilor;
  • reducerea riscului de infectare a organismului

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care are de 22 de ori mai mult calciu decât laptele

Când nu ar trebui să beți ceai de măceșe?

În ciuda tuturor beneficiilor în tratamentul și prevenirea multor boli, măceșele nu sunt recomandate pentru utilizare în unele cazuri:

  • cu intoleranță individuală la produs și vitamina C;
  • cu aciditate ridicată a stomacului;
  • în timpul perioadelor inflamatorii acute ale bolilor renale, ale tractului urinar;
  • în caz de tromboză vasculară profundă, tendință la formarea de trombi;
  • în unele boli ale ficatului și ale tractului biliar;
  • cu vârfuri de tensiune arterială, hipotensiune arterială;
  • în unele boli cardiace, în special miocardita;

Pentru orice boli cronice și în faza acută a oricărei boli, trebuie să consultați un medic înainte de a utiliza infuzia de măceșe.

Comentarii: