SANATATE

Cel mai LETAL tip de cancer face ravagii în Europa. În Romania, mortalitatea a crescut cu 31%

Foto: dailymail.co.uk

Un anumit tip de cancer face mai multe victime ca oricand la nivel european. In fiecare an, 95.000 de europeni mor din cauza acestei boli grave.

CITEȘTE ȘI: Ce vitamine, luate în doze mari de către BĂRBAȚI, cresc riscul de cancer pulmonar / STUDIU

Cancerul de pancreas a devenit cel mai letal cancer la nivel european. Mortile cauzate de aceasta boala s-au dublat in ultimele 3 decenii, la nivelul de zeci de mii, potrivit unui raport al Unitatii Europene de Gastroenterologie, scrie Daily Mail.

Rata de mortalitate a bolii a crescut cu 5% din 1990 pana in 2016 la nivel european, insa a crescut cu un procent semnificativ mai mare in alte tari, precum Romania si Cipru, cu o crestere de 31%.

CITEȘTE ȘI: Dieta similară postului care vindecă diabetul și regenerează pancreasul

Alte tari, precum Polonia si Belgia, au inregistrat scaderi de 11, respectiv 7 la suta. In Marea Britanie, mai putin de 1% dintre pacienti traiesc mai mult de 10 ani de la diagnosticare.

Boala are cea mai mica rata de supravietuire dupa diagnostic dintre toate tipurile de cancer – in medie, doar 4.5 luni. In ciuda acestor statistici, cancerul de pancreas primeste mai putin de 2% din fondul de cercetare pentru cancer.

“Daca vom lua masuri impotriva celui mai letal cancer al continentului, trebuie sa discutam despre finantarea insuficienta pentru cercetare; e un punct in care Uniunea Europeana poate face primul pas,” a declarat profesorul Markus Peck, de la Unitatea Europeana de Gastroenterologie.

CITEȘTE ȘI: Simptomele unui pancreas inflamat: Ce trebuie să facem şi când cerem ajutorul doctorului

Pe primul loc la nivel european se situeaza Ungaria, cu 12.29 morti din 100.000, urmata de Republica Ceha si Danemarca. Romania se afla la capatul opus: in topul tarilor cu cea mai mica rata de mortalitate cauzata de cancerul de pancreas, ne situam pe locul 7, cu 8.9 morti la 100.000.

Comentarii: