Cele mai bune cinci alimente care scad tensiunea arterială natural. Hipertensiunea arterială, sau tensiunea arterială ridicată, este un ucigaș tăcut care amenință zilnic milioane de oameni din întreaga lume. Este principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale, a atacurilor de cord și a insuficienței renale cronice, adesea asimptomatică timp de ani de zile.
Dr. Krutika Nanavati ne explică cum putem reduce tensiunea arterială ridicată cu ajutorul alimentelor.
Cele mai bune cinci alimente care scad tensiunea arterială natural
Legume cu frunze verzi
Spanacul, varza crețată, salata română și rucola sunt adevărați supereroi pentru sistemul circulator. Sunt bogate în nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric, o substanță care dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația, scăzând astfel tensiunea arterială.
CITEȘTE ȘI: Alimentele preferate de vară care mențin glicemia sub control
Legumele cu frunze verzi conțin, de asemenea, mult potasiu, care ajută la echilibrarea nivelului de sodiu din organism (excesul de sodiu este una dintre cauzele hipertensiunii arteriale).
Fructe de pădure
Afine, zmeură, căpșuni, mure – toate aceste fructe suculente nu sunt doar delicioase, ci și extrem de bune pentru inimă. Ele conțin o concentrație mare de flavonoide – compuși naturali care au proprietăți antioxidante puternice și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Flavonoidele ajută la dilatarea vaselor de sânge, reduc inflamația și îmbunătățesc elasticitatea arterelor.
Sfecla
Această legumă rădăcinoasă este un alt campion în ceea ce privește conținutul de nitrați. Studiile arată că consumul de suc de sfeclă poate reduce semnificativ tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Consumul regulat de sfeclă ajută la menținerea tensiunii arteriale la un nivel sănătos.
Fulgi de ovăz
Fulgi de ovăz nu sunt doar un mic dejun perfect, ci și un aliat puternic în lupta împotriva hipertensiunii. Sunt bogați în fibre solubile (beta-glucan), care ajută la reducerea colesterolului „rău” și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
„Fibrele ajută, de asemenea, la menținerea unei greutăți sănătoase, ceea ce este esențial pentru controlul tensiunii arteriale. Începeți ziua cu un bol de fulgi de ovăz – este simplu, nutritiv și sănătos”, spune specialistul.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bune alimente care ajută la absorbția magneziului de către organism
Usturoiul
Cunoscut de mult timp pentru proprietățile sale medicinale, usturoiul este un stimulent natural pentru sănătatea inimii. Conține alicină, un compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge și, astfel, la scăderea tensiunii arteriale.
„Studiile arată că consumul regulat de usturoi poate fi la fel de eficient ca unele medicamente pentru tensiunea arterială. Adăugați-l în mese, dar rețineți că beneficiul maxim se obține atunci când este consumat crud”, spune dr. Nanavati.
Comentarii:









