SANATATE

Cele mai importante analize medicale: Îți pot salva viața dacă nu le mai amâni

jurnalgiurgiuvean.ro

Deși în România prevenția nu ocupă un loc important, mai mulți medici atrag atenția asupra importanței efectuării de analize medicale prevenitiv Unele analize ne pot chiar salva viața, dacă aflăm diagnosticul din timp.

„Sunt multe investigaţii care ne pot salva viaţa, important este ca ele să fie făcute la momentul oportun.

Una dintre ele este colonoscopia. Este o investigaţie cu ajutorul căreia putem depista cancerul colorectal în stadii incipiente”, a spus medicul Victor Ştefănescu, la Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Nivelul acidului uric la analize – Ce probleme de sănătate ar putea indica

La ce vârstă este indicat să facem o colonoscopie?

În toate ţările civilizate se consideră ca vârstă de început a screening-ului începe cu vârsta de 50 de ani, dar există şi excepţii. Există boli genetice care obliga rudele de gradului I ale pacienţilor cu aceste boli să facă această procedură chiar mai devreme.

Există pacienţii tot mai tineri, care sunt descoperiţi cu cancer colorectal. Asta cu atât mai mult ne obligă să acordăm o atenţie sporită. Trebuie să luăm în seamă micile semne, care ne pot sugera o suferinţă colorectală.

Cei tineri, de multe ori, sunt priviţi ca nefiind potenţiali pacienţi. Sunt încadraţi în alte patologii benigne, precum hemoroizi sau colon iritabil.

Mai este un test ne ajută să depistăm hemoragiile ocute. Sunt acele sângerări pe care nu le putem vedea. Ele există, iar cu timpul duc la anemie şi oboseală accentuată.

Aceste teste sunt disponibile şi ele pot fi primul pas înaintea unei colonoscopii.

Dieta modernă dăunează sănătăţii

După cum ştim, cauzele punctuale ale cancerului nu sunt foarte cunoscute în cea mai mare parte a lor.

Unul dintre factorii incriminaţi este schimbarea regimului alimentar. În dieta omului modern, a apărut consumul de carne roşie. Un consum ridicat de carne roşie şi un consum scăzut de fructe şi legume. Viaţa sedentară aduce un risc crescut de cancer.

Cât de importante sunt analizele anuale de sânge

Analizele sunt importante pentru că putem descoperi anomalii, care nu se manifestă în plan clinic. Nu simţim nimic. Medicul de familie este primul care interpretează aceste analize. El trebuie să trimită mai departe pacientul la specialist.

CITEȘTE ȘI: Medicul cardiolog avertizează: Simptomele care ar trebui să te trimită imediat să îți faci analizele, dacă ești femeie

Este important să depistăm o patologie în stadiu precanceros. În afara chirurgiei clasice, a apărut chirurgia minim invazivă.

Există programe de screening. Aceste programe pot fi foarte uşor de reprodus. Multe vieţii pot fi salvate. O treime din cancerele colorectale pot fi prevenite.”, a mai spus medicul.

Comentarii: