NUTRITIE SANATATE

Cercetătorii americani dezvăluie: Alimentul care reduce riscul de cancer la ficat

Foto: Pinterest.com

Conform unei descoperiri prezentate recent la simpozionul anual al American Association for Cancer Research (AACR), consumul de cereale integrale poate reduce riscul apariţiei cancerului la ficat.

O dietă bogată în cereale integrale şi fiebră a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc scăzut de rezistenţă la insulină, de niveluri ridicate de insulină în sânge şi cu un risc scăzut de inflamaţie în corp – toate acestea reprezintă factori de risc pentru carcinomul hepatocelular, cel mai comun tip de cancer, scrie Live Science.

CITEȘTE ȘI: Care sunt CELE MAI SĂNĂTOASE cereale pentru micul dejun?

Consumul de cereale integrale și riscul apariției cancerului la ficat

Astfel, un grup de cercetători a decis să vadă dacă există o asociere între consumul cerealelor şi fibrelor şi riscul apariţiei cancerului la ficat. Au folosit două seturi de date din SUA: Nurses’ Health Study, care a început în 1976 şi a fost alcătuit numai din femei şi Health Professionals Follow-Up Study, un studiu doar cu bărbaţi care a început în 1986.

O dată la circa 4 ani, participanţii completau un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare. În tot acest timp, 141 din mai mult de 125.000 de participanţi au fost diagnosticaţi cu carcinom hepatocelular.

„Am observat că un consum mai mare de cereale integrale a fost asociat cu un risc mai mic de apariţie al carcinomului hepatocelular”, a precizat autorul principal al studiului, Xuenhong Zhang de la Harvard Medical School.

CITEȘTE ȘI: Ţine diabetul sub control! Trucuri care ajută la controlul zahărului din sânge

De asemenea, cercetătorii au mai găsit şi că anumite părţi din cereale pot fi asociate cu un risc scăzut. Spre exemplu, miezul conţine nutrienţi importanţi precum minerale, vitamine şi acizi graşi sănătoşi.

Descoperirile nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate.

Comentarii: