SANATATE

Cercetătorii de la Yale au descoperit: Lucrul banal care îți poate întări sistemul imunitar

sanatatedefier.ro

Cercetările au sugerat că restricția extremă a caloriilor poate prelungi durata de viață a oamenilor sau poate îmbunătăți rezultatele asupra sănătății, dar oamenii de știință încă descoperă riscurile și beneficiile pe termen lung.

Recent, o echipă de cercetători de la Yale a descoperit că limitarea moderată a aportului de calorii ar putea întări sistemul imunitar.

Echipa a folosit date din studiul clinic Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy (CALERIE), primul studiu controlat al restricției calorice la oameni sănătoși. Cercetătorii le-au cerut unora dintre cei 200 de participanți la studiu să-și limiteze aportul de calorii cu 14% pe o perioadă de doi ani, potrivit verywellhealth.com.

CITEȘTE ȘI: Leguma care îți crește sistemul imunitar: Îmbunătățește circulația sângelui și îți întărește oasele

Glanda timus

Participanții care și-au restricționat caloriile au avut glanda timus mai sănătoasă, un organ situat în partea superioară a pieptului, comparativ cu grupul de control. Glanda timus este responsabilă pentru crearea celulelor T, un tip de globule albe care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Este, de asemenea, unul dintre organele cu cea mai rapidă îmbătrânire, ceea ce îl face deosebit de important pentru studiile de longevitate.

„Faptul că acest organ poate fi întinerit este, în opinia mea, uimitor, deoarece există foarte puține dovezi că acest lucru se întâmplă la oameni”, Vishwa Deep Dixit, DVM, dr., director al Centrului Yale pentru Cercetare privind Îmbătrânirea.

Cercetătorii de la Yale au observat, de asemenea, o scădere a expresiei genelor pentru factorul de activare a trombocitelor acetilhidrolazei (PLA2G7) în grupul care a limitat caloriile timp de doi ani.
„Aceste descoperiri demonstrează că PLA2G7 este unul dintre factorii determinanți ai efectelor restricției de calorii”, a spus Dixit. „Identificarea acestor factori ne ajută să înțelegem modul în care sistemul metabolic și sistemul imunitar comunică unul cu celălalt, ceea ce ne poate îndruma către potențiale ținte care pot îmbunătăți funcția imunitară, pot reduce inflamația și pot chiar crește durata de viață sănătoasă.”

Cercetătorii au spus că speră că proteina PLA2G7 ar putea fi valorificată în viitor pentru beneficiile sale, fără a fi necesar ca oamenii să treacă prin modificări ale dietei.

CITEȘTE ȘI: Apelează cu încredere la uleiul de cătină: Stimulează sistemul imunitar și împiedică formarea cheagurilor de sânge

Ce este restricția calorică?

Restricția calorică este o schimbare susținută a stilului de viață în care oamenii consumă o cantitate mai mică de calorii, în timp ce primesc suficiente vitamine și minerale pentru a-și satisface nevoile nutriționale.
„Restricția calorică nu este înfometare, este o reducere a aportului de macronutrienți cu menținerea suficienței de micronutrienți”, a spus Belsky.

Dar nu există suficiente dovezi pentru a justifica o recomandare largă pentru restricția calorică ca ajutor pentru longevitate.

Comentarii: