SANATATE

Cercetătorii sunt aproape de o descoperire epocală: un tratament pentru toate tipurile de cancer

O echipă a Universităţii Cardiff a descoperit o metodă de a ucide cancerul de prostată, sân, plămâni şi alte tipuri de cancer în testele de laborator. Rezultatele, publicate în Nature Immunology, ar avea „un potenţial enorm”, susțin cercetătorii, dar deocamdată nu s-a testat nimic pe pacienți. Experţii sunt optimiști: deşi studiul este într-un stadiu incipient, semnele sunt foarte interesante şi încurajatoare.

Citește și: 12 etape care preced sindromul burnout. Vezi în ce stadiu te afli

Despre ce este vorba

Sistemul imunitar este apărarea naturală a organismului nostru împotriva infecţiilor şi altor agresori,  dar este capabil să atace şi celulele canceroase. Cercetări anterioare au furnizat indicii că există modalităţi „neconvenţionale”  prin care sistemul imunitar poate ataca în mod natural tumorile, susține portalul csid.ro.

Descoperirea cea mai recentă arată că o celulă din sângele oamenilor – aşa numita celulă T responsabilă cu scanarea organismul pentru a evalua dacă există o ameninţare care trebuie eliminată – ar putea ataca o gamă largă de cancere.

„Există o şansă aici pentru a trata fiecare pacient şi creşte perspectiva unui tratament unic pentru toate tipurile de cancer. Un singur tip de celule T care ar putea fi capabil să distrugă multe tipuri diferite de cancer în toată populaţia”, a declarat prof. Andrew Sewell, unul din membrii echipei de certare.

Citește și: BOALA SECOLULUI! Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această afecțiune

Care este mecanismul

Celulele T au „receptori” pe suprafaţa lor care le permit să „vadă” la nivel chimic pericolele . Echipa din Cardiff a descoperit o celulă T şi receptorul acesteia, care ar putea găsi şi ucide o gamă largă de celule canceroase în laborator, inclusiv celule pulmonare, piele, sânge, colon, sân, os, prostată, ovar, rinichi şi celule de col uterin. Şi ceea ce este şi mai uimitor este faptul că celula inteligentă a lăsat neatinse ţesuturile normale.

Acest receptor particular al celulelor T interacţionează cu o moleculă numită MR1, care se află pe suprafaţa fiecărei celule din corpul uman. Există indicii că molecula MR1 semnalează către sistemul imunitar existenţa unui metabolism distorsionat  al celulelor canceroase.

Sursa: csid.ro

 

Comentarii: