NUTRITIE SANATATE

Cine NU ar trebui să bea bere: Efectul nociv pe care aceasta îl are

thegrowler.ca

Berea este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice, mai ales în timpul sezonului cald. Potrivit datelor OMS, din urmă cu un deceniu, România se afla pe locul 5 în rândul consumatorilor de alcool pe cap de locuitor, în timp ce BeerInfo notează că persoanele cu vârste de peste 21 de ani au un consum mediu anual de peste 100 de litri de bere, citat de EatThis.

În ciudat gustului ”puternic și amărui”, cum spune reclama, berea nu este prietena tuturor, chiar dacă adună laolaltă prietenii.

Cine trebuie să spună pas ”ieșirii la bere”

Persoanele care au antecendente de diabet și prediabet

Persoanele care au antecendente de diabet și prediabet se află printre cele pentru care berea nu este deloc recomandată. Berea conține zahăr, chiar dacă pe ambalaje nu o să găsiți acest lucru la secțiunea ”ingrediente”, el fiind creat în mod natural atunci când boabele sunt fermentate de drojdie.

„Berea poate induce rapid o creștere a glicemiei pacientului sau, în stare de post, poate provoca o creștere rapidă a insulinei și poate cauza hipoglicemie, ceea ce este, de asemenea, periculos”, spune Dr. Jonathon Kung, medic gastroenterolog la Mount Sinai, citat de EatThis.

CITEȘTE ȘI: Drojdia de bere făcută în casă: Detaliul care poate face diferența în lupta cu răcelile și infecțiile respiratorii

Persoanele supraponderale și cele aflate la dietă

Dacă vreți să pierdeți câteva kilograme, este cazul să stați deoparte de această băutură foarte populară. „Berea este încărcată cu între 100 și 200 de calorii, cu o valoare nutritivă redusă”, spune Kung.

Potrivit unei cercetări publicate în Nutrients, cantitățile zilnice de bere mai mari sau egale cu 0,5 litri cresc riscul de a nu pierde în greutate, în special la bărbați. Pentru cei care încearcă să slăbească, consumul de bere poate împiedica atingerea unui deficit zilnic de calorii necesar pentru pierderea în greutate. Schimbați sticla de bere cu o sticlă de apă pentru a economisi acele calorii goale.

Persoanele cu intoleranță la gluten sau cu boală celiacă

Cei care urmează o dietă fără gluten ar trebui să încerce să evite consumul de bere, deoarece aceasta poate contribui la apariția unor viitoare probleme digestive.

„Berea conține adesea gluten care poate declanșa un răspuns inflamator în intestinul multor pacienți, ceea ce duce la simptome gastrointestinale”, spune Kung. Există beri fără gluten care pot fi mai bune pentru cei cu sensibilități alimentare.

Persoanele cu antecedente de sindrom de colon iritabil

Problemele de stomac sunt lucruri foarte serioase, mai ales în cazul celor cu sindromul de colon iritabil.

„Berea cauzează adesea balonare, gaze, diaree și, uneori, dureri abdominale prin iritarea peretelui intestinului sau prin faptul că provoacă retenție de lichide la unii pacienți”, spune Kung.

Persoanele cu antecedente de boală hepatică cronică sau ciroză hepatică.

„Berea este alcool care, atunci când este metabolizat de un ficat deja iritat (adesea în cadrul cirozei, hepatitei virale sau a unei boli autoimune), poate grăbi și mai mult deteriorarea parenchimului hepatic și, în cele din urmă, poate duce la un declin al funcției hepatice”, mai spune Kung.

CITEȘTE ȘI: Pericol major pentru sănătate: De ce să NU bei bere pe caniculă

Pacienți cu antecedente de arsuri la stomac

Pe lângă evitarea alimentelor acide sau bogate în grăsimi, alimente ce provoacă arsuri la stomac, și berea intră în această categorie.

„Se știe că berea slăbește capacitatea de închidere a sfincterului esofagian inferior (care separă stomacul de esofag), ceea ce are ca rezultat mai mult acid care se inversează în esofag, ceea ce duce la simptome de arsuri la stomac”, mai spune Kung.

Comentarii: