SANATATE

Colesterol mărit: Cât timp îți ia să ai un colesterol redus

health.clevelandclinic.org

Colesterol mărit: Cât timp îți ia să ai un colesterol redus. Valorile colesterolului tău sunt legate direct de sănătatea inimii tale. Tocmai de aceea este atât de important să te asiguri că nivelul colesterolului se află în limitele considerate normale.

Potrivit specialiștilor, persoanele care au colesterolul LDL (sau colesterolul „rău”) mărit au un risc dublu de boli de inimă.

Cum îți afectează colesterolul sănătatea?

Colesterolul este o grăsime esențială pentru organism, fiind vitală pentru a produce hormoni și pentru construirea membranelor celulare. Colesterolul provine din două surse: organismul nostru și alimentele pe care le consumăm, mai exact alimentele de origine animală, cum ar fi produsele lactate, ouăle și carnea.

Alimentele vegetale nu conțin colesterol. Corpul nostru produce în mod natural colesterol în ficat și în alte celule. Ficatul este responsabil de reglarea producției de colesterol ca răspuns la nevoile corpului nostru.

CITEȘTE ȘI: Planta care scade colesterolul şi întăreşte inima

Dacă adoptăm o dietă bogată în alimente cu colesterol, corpul nostru absoarbe colesterolul, care ajunge în sânge. Când nivelul colesterolului din sânge este scăzut, ficatul produce mai mult colesterol. Când nivelul colesterolului din sânge este ridicat, ficatul își reduce producția de colesterol.

Când nivelul de colesterolul este foarte mare, excesul se poate acumula în fluxul sangvin și se poate atașa de pereții arterelor, formând plăcile de aterom. Astfel apare ceea ce specialiștii numesc ateroscleroza, o problemă care poate duce la boli coronariene, boli ale arterelor periferice, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și chiar anevrisme de aortă.

Care sunt valorile considerate prea mari în privința lipidelor sangvine?

Colesterolul total

  • Valori bune: 199 miligrame per decilitru (mg/dl) sau mai mici
  • Valori la limită (borderline): 200-239 mg/dl
  • Valori mari: 240 mg/dl sau peste

Colesterolul LDL („rău”)

  • Valori bune: 100 mg/dl sau mai mici
  • Valori la limită (borderline): 130-159 mg/dl
  • Valori mari: 160 mg/dl sau peste

Colesterolul HDL („bun”)

  • Valori bune: 60 mg/dl sau peste
  • Valori la limită (borderline): 39 mg/dl sau sub

Trigliceride

  • Valori bune: 149 mg/dl sau sub
  • Valori la limită (borderline): 150-199 mg/dl
  • Valori mari: 200 mg/dl sau peste

Poți să ai colesterolul mare și nici să nu știi acest lucru. Tocmai din acest motiv este important să îți faci analize de sânge în mod regulat și să îți testezi nivelul colesterolului. Asociația Americană a Inimii recomandă ca toți adulții să își verifice nivelul colesterolului la fiecare 4-6 ani, începând cu vârsta de 20 de ani.

Colesterol mărit: Cât timp îți ia să ai un colesterol redus

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), peste 38% dintre adulți (cu vârste peste 20 de ani) și 7% dintre copii (cu vârste între 6 și 19 ani) au colesterolul ridicat. De aceea, este important să identifici modalitățile prin care ai putea să scazi colesterolul. Și totuși cât durează să scazi colesterolul?

Răspunsul depinde de ce anume faci pentru a îți reduce nivelul de colesterol, dar și de severitatea nivelului de colesterol, precum și de starea ta generală de sănătate.

Este important de menționat că scăderea colesterolului LDL este un proces treptat, așa că respectarea recomandărilor medicului este esențială.

3 luni pentru a observa rezultate

Unul dintre cele mai importante moduri prin care poți să îți reduci colesterolul este să faci câteva modificări esențiale în stilul tău de viață. Potritiv dr. Eugenia Gianos, cardiolog la centrul medical NYU Langone, poți să îți reduci nivelul colesterolului cu până la 20% doar cu ajutorul modificărilor pe care le faci în alimentație și în stilul tău de viață, însă acest lucru poate să varieze de la o persoană la alta.

„Noi le dăm pacienților 3 luni, pentru a vedea ce efecte au loc odată cu modificările făcute în alimentație”, spune dr. Eugenia Gianos. Dr. Nieca Goldberg, director medical la centrul Joan H. Tisch Center pentru sănătatea femeilor, din cadrul NYU Langone Medical Center, spune că poate dura între trei și șase luni pentru a vedea dacă valorile colesterolului LDL scad, doar prin intermediul dietei și al exercițiilor fizice. Același medic subliniază că durează mai mult pentru a vedea schimbările acestea la femei, comparativ cu scăderea colesterolului la bărbați.

O altă modalitate de a scăderea nivelul colesterolului este de a urma un tratament medicamentos. Iar specialiștii spun că persoanele care iau medicamente pentru scăderea colesterolului ar putea vedea rezultate mai devreme, în doar șase săptămâni, potrivit doc.ro.

Deși medicamentele sunt o opțiune pentru unii pacienți, ar trebui să știi că statinele și alte medicamente care scad colesterolul pot avea efecte secundare, cum ar fi dureri și slăbiciune musculară, probleme digestive, leziuni hepatice, probleme de memorie și creșterea nivelului de zahăr din sânge. De aceea, discută cu medicul care te monitorizează despre opțiunile de reducere a colesterolului indicate pentru tine.

De altfel, specialiștii atrag atenția că ambele soluții (schimbările din dietă și administrarea unui tratament medicamentos) sunt conectate, așa că trebuie luate în calcul atunci când se dorește scăderea nivelului de colesterol.

CITEȘTE ȘI: Fructul care scade colesterolul la femei

Este important de menționat că reducerea nivelului de colesterol și menținerea acestuia este o muncă pe termen lung, dar una care poate să scadă riscul unor probleme de sănătate care pot pune viața în pericol, precum boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic și alte boli fatale.

Comentarii: