REVIEW

Concluzie neaşteptată a cercetătorilor: De ce e mai bine să fii tratat de un medic femeie

Foto: Pinterest.com

Un grup de cercetători americani recomandă ca pacientele care au suferit infarct săî fie tratate de medici femei pentru a avea mai multe şanse de supravieţuire.

Un studiu pe această temă a fost publicat recent în revista de specialitate PNAS şi preluat de bbc.com. Analiza a inclus 580.000 de cazuri de infarct şi s-a întins pe 19 ani, între 1991 şi 2010, şi din ea rezultă că pacienţii trataţi de medici bărbaţi au probabilităţi mai mici de supravieţuire – cu 1% – decât bolnavii de ambele sexe trataţi de medici femei.

CITEȘTE ȘI: Ai grijă de inima ta! Simptomele diferite care prevestesc infarctul la femei

„Aceste rezultate sugerează un motiv care explică inegalitatea de gen în decesele provocate de infarct: majoritatea medicilor sunt bărbaţi iar doctorii par să aibă mai multe probleme când tratează paciente de sex feminin“, subliniază dr. Seth Carnahan, de la Washington University, St Louis,unul dintre autorii principali ai studiului.

Totuşi, indicele de mortalitate a pacientelor îngrijite de medici bărbaţi se reduce pe măsură ce acesta a tratat anterior mai multe femei. Studiul relevă necesitatea angajării mai multor femei la unităţile de primiri urgenţe, chiar dacă infarctul este considerat în principal o afecţiune masculină.

CITEȘTE ȘI: Noua modalitate de scădere a riscului de INFARCT cu până la 40 %

Cercetătorii participanţi la studiu conchid că pacientele femei tind să fie mai greu de diagnosticat şi mai dificil de tratat de medici bărbaţi. O explicaţie ar putea fi faptul că doctoriţele dau dovadă de o mai mare abilitate în tratarea bolnavelor de inimă.

Comentarii: