REVIEW

Curăţarea cuptorului nu trebuie să fie un chin: Trucuri pentru o curăţare uşoară şi fără chimicale

nbcnews.com

Curăţarea cuptorului reprezintă coşmarul oricărei gospodine. Îndepărtarea grăsimii şi a arsurii de pe pereţii cuptorului nu este deloc o misiune uşoară, motiv pentru care majoritatea optează pentru soluţii pe bază de substanţe chimice toxice pentru plămâni şi neprietenoase cu pielea.

Mulţi agenţi de curăţare convenţionali pentru cuptoare par să dizolve în mod miraculos, în doar câteva minute, chiar şi cele mai dificile pete de grăsime şi arsuri; acest lucru se datorează, în principal, ingredientelor cu efect coroziv.

Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA au concluzionat că produsele de curăţat pentru cuptoare conţin de obicei fie hidroxid de sodiu, fie hidroxid de potasiu, substanţe pe cât de eficiente în această treabă casnică, pe atât de periculoase. Mai exact, ele pot provoca arsuri grave ale pielii şi lezarea ochilor, fiind fatale dacă sunt înghiţite.

CITEȘTE ȘI: PERICOLUL din cuptorul cu microunde: 9 lucruri pe care să nu le încălzeşti niciodată în acest fel

În aceste condiţii, este importat de ştiut că puteţi avea un cuptor strălucitor şi fără a intra în contact cu substanţele chimice din soluţiile convenţionale.

Iată câteva sfaturi care vă vor uşura munca:

Primul pas pentru a avea un cuptor curat este să preveniţi acumularea murdăriei. Aşezaţi vasele peste tăvi de copt, pentru ca sosul ori grăsimea să nu se scurgă în cuptor sau puneţi folie de aluminiu pe fundul aparatului de gătit.

Ştergeţi orice urmă de grăsime imediat ce s-a produs, altfel riscaţi să se întărească şi să devină mult mai dificil de curăţat.

Preparaţi un detergent natural pentru curăţarea cuptorului, folosind bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie şi oţet. Sunt ingrediente ieftine, la îndemână şi prietenoase cu mediul şi cu pielea dumneavoastră.

Pentru a dizolva grăsimile puteţi apela la un produs pe bază de ulei de cocos.

Mirosul neplăcut poate fi combătut cu succes cu ajutorul lămâilor: stoarceţi două lămâi într-un vas termorezistent cu apă, adăugaţi jumătăţile de citrice, apoi introduceţi vasul în cuptorul încins, timp de 30 de minute. Nu numai că aparatul de gătit va mirosi a proaspăt, dar uleiul volatil de citrice va înmuia murdăria din cavitatea cuptorului, făcând-o mai uşor de îndepărtat.

În cazul zonelor cu mâncare arsă, se recomandă o pastă groasă din bicarbonat şi apă, pe care o aplicaţi pe pereţii cuptorului. Lăsaţi să acţioneze peste noapte, iar în ziua următoare curăţaţi cu o spatulă ori cu un burete aspru.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Cinci moduri ingenioase de folosire a cuptorului cu microunde

Dacă tot rămân pete, presăraţi încă puţin bicarbonat de sodiu şi apoi pulverizaţi cu oţet. Aşteptaţi circa 30 de minute, apoi curăţaţi.

Curăţaţi geamul din sticlă al cuptorului cu ajutorul unei paste din bicarbonat şi suc de lămâie, iar după o jumătate de oră curăţaţi. Sticla îşi va recăpăta strălucirea.

Comentarii: