NUTRITIE SANATATE

Condimentul care combate răceala, îmbunătățește circulația sângelui și este un bun afrodisiac

Proprietățile terapeutice ale scorțișoarei sunt cunoscute de secole, în tratamentele tradiţionale ayurvedice din vechea cultură indiană, scorţişoara a fost intens utilizată în tratarea diabetului, a răcelilor şi a indigestiei.

Caracteristicile scorțișoarei

Scorţişoara este un condiment ce provine din scoarţa unor copaci din China, India şi Asia de sud-Est. Este o bună sursă de calciu, potasiu, vitamina A, carbohidrați, fibre, vitamina C, fier, magneziu și fosfor.

Scorţişoara este folosită de către indieni din cele mai vechi timpuri ca leac universal şi mai ales ca afrodisiac, considerată un veritabil energizant şi un fortifiant al sistemului circulator. Era introdusă de către farmaciştii Evului Mediu în toate reţetele împotriva durerilor, răcelilor sau pentru întărirea inimii, scrie doctorulzilei.ro.

Scorțișoara are o mulțime de beneficii și poate fi folosită atât intern cât și extern.

CITEȘTE ȘI: Redescoperă gustul copilăriei cu această rețetă de budincă cremoasă cu orez, vanilie și scorțișoară

Sistemul digestiv

Stimulează producția salivei și a scucurilor gastrice. Se folosește în cazuri de aerofagie (de bea un lictru de apă cu o lingură ), probleme digestive (se consumă o lingurță înaintea meselor), aciditate (se presară peste mâncare), lipsa poftei de mâncare (se bea un litru de apă cu o lingură de scorțișoară), și grețuri (se presară un sfert de linguriță peste mâncare).

Sistemul respirator

Datorită proprietăților expectorante, antibacteriene și antiinflamatoare, se folosește pentru combaterea bronșitei, răcelilor și tusei (bea o cană de apă caldă cu două picături de esență de scorțișoară și o lingură de miere).
Sistemul circulator: În bolile de inimă, scorţişoara îşi dovedeşte încă o dată eficienţa. Se întinde miere pe o felie de pâine şi se presară scorţişoară (pudră). Înlocuieşte cu succes tradiţionalul mic dejun cu unt şi gem şi în plus îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Mai mult, întăreşte ritmul cardiac şi îl reglează. Dacă ai tot timpul mâinile și picioarele reci, bea câteva cești de infuzie cu o lingură de miere și un baton de scorțișoară, la litru de apă.

Sistemul reproducător

Ameliorează durerile menstruale este un bun afrodisiac, crește libidoul și ajută la tratarea disfuncțiilor erectile (bea o ceașcă de apă caldă cu o jumătate de lingură de scorțișoară).

Utilizări externe

 • Infecții vaginale: Combate Candida Albicans. Fă spălături cu infuzie obținută dintr-un litru de apă cu o lingură de scorțișoară.
 • Ciuperca piciorului: Ține picioarele într-o infuzie obținută din două linguri de scorțișoară și 2 litri de apă caldă.
 • Infecții respiatorii: Fă gargară cu infuzie de scorțișoară pentru a trata laringita și faringita.
 • Respirație urât mirositoare: Respiraţia urât mirositoare (halena) poate dispărea dacă faceţi în fiecare zi o gargară cu miere de albine şi scorţişoară, amestecate cu apă fierbinte.
 • reumatism
 • artrită
 • osteoartrită
 • boli de rinichi
 • probleme cu circulația
 • diaree
 • diabet
 • indigestie
 • colesterol

Studii

Un studiu publicat în revista „Diabetes Care” arată că scorţişoara poate fi folosită cu succes ca supliment în tratarea diabetului. Testele au fost făcute pe 60 de persoane care sufereau de tipul 2 al acestei boli. Acestea au consumat zilnic unul, trei sau şase grame de scorţişoară fiecare, timp de 40 de zile.

CITEȘTE ȘI: Şapte motive să bei ceai de scorţişoară: Cum se prepară şi ce beneficii are pentru sănătate

În toate cele trei grupuri s-a constatat că acest condiment a ajutat la o reducere mai rapidă a zahărului din sânge, de până la 29%. De asemenea, s-a observat o scăderea a trigliceridelor cu până la 30%. Nivelul colesterolului a scăzut, de asemenea, cu până la 27%.
Cercetătorii de la George Manson University au remarcat şi ei câteva calităţi ale uleiului de scorţişoară. Are proprietăţi antibacteriene. S-a demonstrat că omoară o serie de bacterii, printre care şi E.coli.

Poate opri dezvoltarea Helicobacter pylori (bacteria ce provoacă ulcerul). Este o excelentă sursă de antioxidanţi şi un bun tratament antiinflamator.

Contraindicații

Nu este recomandat consumul de scorţişoară Cassia în timpul sarcinii şi alăptării şi trebuie exclusă din alimentaţia copiilor.

Comentarii: