NUTRITIE

Cozonacul însiropat Babka, gustul care te surprinde

Se apropie Crăciunul și fiecare dintre noi suntem în căutare de noi rețete care să-i îmbucure pe cei dragi.

Crăciunul aduce cu el și mirosul de cozonaci, împreună cu aroma de portocală și nucă, un deliciu cu care nu vom da greș niciodată.

CITEȘTE ȘI: Brânzoaice sau poale-n brâu, rețeta aluatului „minune”

Cozonacul însiropat Babka, gustul care te surprinde

Ingrediente aluat:

  • 700 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 330 ml lapte călduț
  • 80 g zahăr
  • 150 g unt
  • 5 gălbenușuri
  • un praf de sare
  • 1 plic coajă de portocale
  • esență de portocale

*un ou bătut pentru uns

Pentru umplutură topim 200 g ciocolată neagră cu 100 ml frișcă lichidă, 80 g zahăr pudră și 50 g unt, apoi lăsăm să se răcească la temperatura camerei.

Cozonacul însiropat Babka, gustul care te surprinde

Pentru început vom pune făina într-un bol încăpător, iar în mijlocul ei vom face o gaură în care vom mărunți drojdia.

Adăugăm laptele călduț peste drojdie și lăsăm deoparte pentru 10 minute până aceasta se activează și crește.

Pasul următor va fi să adăugăm toate celelalte ingrediente: zahărul, praful de sare, coaja și esența de portocală, untul topit și gălbenușurile.

Începem să frământăm bine aluatul până nu se mai lipește de mâini.

Apoi îl acoperim și îl lăsăm la dospit pentru minim o oră în frigider.

Întindem aluatul pe masa de lucru ca pentru cozonaci, împărțindu-l în două părți egale, apoi punem umplutura cu ciocolată deasupra (aici mai puteți adăuga vișine fără sâmburi, nucă măcinată sau chiar bucăți de coajă de portocale).

Urmează să rulăm fiecare parte strâns, după care tăiem aluatul pe lungime, la mijloc.

Împletim aluatul și îl așezăm în tavă, lăsându-l la dospit la temperatura camerei pentru încă 20 minute.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU faci pentru a avea un aluat crescut: Greșelile care te împiedică să te bucuri de un cozonac pufos și durduliu

Îl ungem apoi cu ou bătut și îl băgăm la cuptor pentru aproximativ 35 de minute la 170 °C .

În timpul acesta preparați un sirop din 200 g zahăr, 100 ml apă și 1 lingură esență de portocală.

Când cozonacul e gata, turnați sirop deasupra și lăsați-l la răcit.

 

 

Comentarii: