SANATATE

Crampele musculare îți indică bolile de care suferi

Foto: Pinterest.com

Când crampele musculare se manifestă frecvent, aparent fără cauză, pot semnaliza diverse tulburări de care nu ai habar. E un semnal de alarmă pe care nu trebuie să-l ignori!

Cum se manifestă crampele musculare

Crampele musculare se manfestă prin contracții dureroase involuntare, ce nu pot fi controlate, ale unui mușchi sau ale unor grupe musculare, antrenând o incapacitate funcțională temporară a mușchilor. De obicei, sunt de scurtă durată, dar extrem de neplăcute.

Cele mai afectate sunt membrele inferioare, în special la nivelul pulpei.

Tulburările metabolice dau crampe musculare

Deshidratarea asociată cu pierderea de săruri minerale, efortul fizic intens, tulburările vasculare, tulburările metabolice (lipsa unor anumite substanțe nutritive în organism –potasiu, magneziu, vitaminele B1, B5, B6) pot cauza crampe musculare. Temperaturile extreme – frigul, în special – sunt vinovate pentru circulația sangvină deficitară în membrele inferioare. Alte cauze ale crampelor sunt problemele vasculare la nivelul picioarelor, diabetul, scleroza în plăci, poliomielita, boala Parkinson.

CITEȘTE ȘI: Bolile care pot fi ‘citite’ în palmă: La ce trebuie să fii atent

Crampele musculare indică probleme de circulație

Tromboza, varicele, flebita, care produc probleme de circulație sangvină la nivelul membrelor inferioare, se manifestă și prin crampe musculare. Acesta pot să mai apară și din cauza unei ischemii musculare, adică al unui aport de sânge insuficient în mușchii picioarelor.

CITEȘTE ȘI: Aditivii alimentari. Categorii. Ce reprezintă fiecare și cât de periculos e

Depunerile de colesterol pe arterele care irigă membrele inferioare pot să reducă debitul de sânge și de oxigen la nivel muscular, rezultatul fiind contracțiile musculare involuntare.

Diabetul, o cauză a crampelor musculare

Crampele musculare la picioare sunt frecvente în caz de diabet, și sunt cauzate de glicemia crescută, oboseală, deshidratarea specifică bolii, poliurie (cantitatea de urină eliminată e mai mare, ceea ce duce la deshidratare), tulburări ale sistemului nervos asociate afecțiunii (care duc la dificultăți de transmisie neuromusculară).

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci pentru a avea un creier mai eficient. Cele două activități recomandate de specialiști

Carențele de substanțe nutritive provoacă crampe musculare

Lipsa de magneziu și de potasiu din organism poate provoca contracții involuntare ale musculaturii. Carențele sunt cauzate de transpirațiile abundente, de boli asociate cu vărsături și diaree (acestea dau și crampe abdominale), de o alimentație necorespunzătoare, de abuzul de alcool. Anumite medicamente – laxativele, diureticele – sunt susceptibile de a duce la carențe de magneziu, și pot fi la originea crampelor.

Comentarii: