LIFESTYLE

Cu cât vor SĂ CREASCĂ chiria pentru Castelul Peleș! Suma uriașă pe care ar cere-o statului român Custodele Casei Regale

Iminentul moment și apoi decesul Regelui Mihai a băgat în trepidații familia regală. Încă din vara acestui an, moștenitorii Casei Regale, în speță Principesa Margerata și șoțul ei, ar fi decis – deși se bucură de o mulține de avantaje de la statul român – să mărească serios chiria pe care o plătește statul român pentru Castelul Peleș, potrivit celor relatate doar în urmă cu câteva luni de site-ul Bugetul.ro.

„La reînnoirea contractului dintre Casa Regală și statul român pentru folosința publică a Castelului Peleș, Custodele (n.red-Principesa Margareta) ar fi cerut o mărire a chiriei de la 5000 de Euro la 50.000. Cârcotașii (mulți dintre ei decorați) nu știu că pe bursă prețul alamei a crescut, la fel ca numărul decoraților”, a scris atunci pe Facebook jurnalistul monarhist Marius Ghilezan.

 

ORAȘUL din România, inclus în lista cu cele 33 de destinații europene IEFTINE pentru turişti / El Pais

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, Regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat atunci între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angajează să transforme muzeul Peleş într-un muzeu al statului român, contra unei sume de bani, şi îşi asumă obligaţia de a nu mai revendica bunurile mobile din Castelul Peleş. Astfel, colecţiile de la Peleş au fost păstrate în interiorul castelului, contra unei chirii, şi au putut fi vizitate în continuare, însă contractul iniţial încheiat între Guvern şi Casa Regală se apropia de final.

CITEȘTE ȘI:  BOALA care l-a răpus pe Regele Mihai. Cum se manifestă și cât de dureroasă este

De altfel, depunerea în regim de urgență a unui proiect de lege în Parlament, semnat de președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu -Tăriceanu, a avut ca obiect același ”fapt concret”: banii.

Foto: Agerpres.ro

Astfel, potrivit proiectului de lege, Casa Regală ar putea primi un buget anual aprobat de Guvern şi Palatul Elisabeta în folosință pentru următorii 49 de ani. În plus, conducătorul Casei Regale ar putea avea statut de şef de stat.

The Telegraph: ”Ultimul loc neatins din Europa” se află în România

Proiectul vine în contextul în care se discută de aproape un an dobândirea unui statut juridic de către Casa Regală, când Liviu Dragnea a propus guvernului condus de Dacian Cioloș o ordonanță de urgență în acest sens.

Concret, proiectul legislativ a fost inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu și prevede acordarea unui statut juridic Casei Regale și statutul de utilitate publică. Astfel Casa Regală ar avea un conducător care ar fi asimilat onorific șefului de stat și are privilegiile de care se bucură un șef de stat.

Cele mai eficiente PLANTE MEDICINALE care cresc în România. Ce beneficii aduc organismului

Guvernul ar plăti și pentru staff-ul Casei Regale, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, aproximativ 20 de angajați permanenți.

Proiectul se află în dezbaterea Senatului și, dată fiind procedura de urgență, el ar putea deveni lege chiar de la sfârșitul anului.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: