SANATATE

Cu fiecare gând negativ, scurtăm viața creierului, iar pesimismul ne îmbolnăvește! Celebrul neurolog Vlad Ciurea ne învață ce să facem

”Mai întâi, trebuie să știți că mintea umană reacționează la fiecare gând. Iar fiecare gând negativ consumă din energia creierului, scurtându-i viața. Practic, numărul de celule nervoase – vitale pentru noi! – scade. Pentru creier, nu există nici o diferență între realitate și imaginație, mintea umană reacționează la fiecare gând.”

V-ați fi gândit vreodată la așa ceva? De pildă, câți dintre noi știu că antrenamentul minții îmbunătățește funcționarea și sănătatea creierului? Dar reputatul neurolog Vlad Ciurea ne readuce în discuție ceea ce spunea odată Darwin. Că funcția creează organul! Asiaticii, își începe celebrul neurolog discursul, au inventat, în istoria lor, exerciții de relaxare care golesc creierul de gândurile negative.

”Noi, în tradiția noastră ortodoxă, folosim postul și rugăciunea. Dar trebuie să fii puternic să poți, în aceste zile încărcate de neliniști, cu pauze publicitare intens colorate și zgomotoase care îndeamnă la consum, să te poți concentra, să te poți liniști, să te poți ruga.”, scrie profesorul Ciurea pe blogul lui.

 

Citește și: Inflamația cronică, cauza a 8 din 10 boli cu rata de mortalitate cea mai mare

 

Creierul nu ia pauză de odihnă

Chiar și atunci când dormim, creierul lucrează, ne anunță fostul șef de spital. ”Serviciul, strada, metroul, autobuzul sau mașina personală, școala copiilor, bolile celor vârstnici din familie, supermarketurile, telefonul mobil, televizoul și Internetul – toate acestea devin elemente de stres dacă nu sunt bine controlate. ”, le explică Ciurea cititorilor.

De aceea, nu este moft, nu este pretenție, ci e absolut o obligație ca din când în când să eliberăm creierul de tot ceea ce înseamnă povară sau muncă. Să-l bucurăm de câte o pauză în care să se bucure de lumină și frumos.

 

Antrenamentul duce la performanță

”Creierul este un organ extrem de complex și de sensibil. Îl putem ajuta să funcționeze mai bine, iar el ne va induce nouă o stare de bine dacă îl antrenăm.” Cum să facem asta? Ne spune tot Vlad Ciurea.

Să citim mult și cât mai des, să socializăm nu cu nasul în tablete și telefoane, virtual, ci afară, în aer liber. La un fotbal, la un grătar  sau pur și simplu la soare. Uitați-vă la un film bun, care să vă relaxeze, dar care să vă pună și mintea la contribuție ușor, mergeți la o serată dansantă și savurați un pahar de vin roșu la cină.

De asemenea, rugați-vă. În pace, fie că știți sau nu să o faceți. ”Rugăciunea, gândurile bune despre ceilalți, răbdarea, iertarea, sentimentul de gratitudine sau bucuria de a face daruri – toate acestea sunt importante. Și sunt din „partea plină a paharului”.”, argumentează experimentatul neurolog în paginile ziarului România Liberă.

 

Citește și: 12 etape care preced sindromul burnout. Vezi în ce stadiu te afli

 

Pesimismul vă îmbolnăvește

Și ăsta nu este cu siguranță doar un  îndemn sau sfat. Mărturie stau rezultatele anilor de cercetări, roadele muncii unor savanți, somități în domeniul neurologiei.

”Sute de studii realizate de laboratoare și universități mari ale lumii au stabilit că există legături directe de cauzalitate între stres și îmbolnăviri.”, mai spune Vlad Ciurea, care vine și cu explicații, în completare:

”Emoțiile negative obosesc creierul, iar pe noi ne întunecă. Pesimismul poate duce la depresie, iar dependența de neliniștea zilei slăbește sănătatea!”

Comentarii: