REVIEW

Cum au ajuns soldații ruși să meargă la război: Ce credeau ei că urmează să facă

ft.com

Potrivit The Guardian, pe canalele online ucrainene a apărut o nouă filmare cu 5 soldați ruși capturați în Ucraina care spun că au ajuns în râzboi pentru că au fost „păcăliți”.

Spun, de asemenea, că trupele sunt demoralizate, mai mulți militari s-au predat, în timp ce alții și-ar fi abandonat vehiculele și au plecat pe jos, înapoi spre Rusia.

”Sincer vorbind, ne-au păcălit”

Videoclipul de trei minute a fost filmat în condiții de constrângere. Cei cinci soldați, vizibil speriați, sunt legați la ochi și interogați. O voce îi spune în limba ucraineană orițerului rus: „Vorbește”, iar acesta răspunde. „Sincer vorbind, ne-au păcălit”, răspunde ofițerul, referindu-se la superiorii de la Moscova. „Tot ce ni s-a spus a fost fals. Le-aș spune băieților mei să părăsească teritoriul ucrainean. Avem familii și copii. Cred că 90% dintre noi ar fi de acord să plecăm acasă.”

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă când soldații ruși sunt capturați/ VIDEO

Moralul scăzut în rândul trupelor rusești ar putea fi unul dintre motivele pentru care planul Rusiei de a controla cât mai rapid Ucraina înaintează cu pași mici. La Moscova se credea că operațiunea va fi rapidă și de succes, iar soldații au primit alimente și combustibil pentru doar două sau trei zile, potrivit surselor din Ucraina.

Militarii ruși se așteptau să fie primiți în Ucraina ca eliberatori

De asemenea, Kremlinul pare să fi avut o idee total deformată despre primirea pe care o vor avea militarii în Ucraina. Mai mulți prizonieri de război au spus că au fost asigurați că ucrainenii îi vor primi ca pe niște eliberatori, eventual cu flori și urale, nu cu gloanțe și bombe.

„Unii dintre ei credeau că participă la exerciții militare. Nu se așteptau la rezistență”, a declarat pentru sursa citată Artem Mazhulin, profesor de engleză din Harkov. „Mulți sunt recruți născuți în 2002 sau 2003. Vorbim despre băieți de 19 și 20 de ani.”

CITEȘTE ȘI: De ce nu mai pot pleca rușii din propria țară: Trucurile la care recurg pentru a ieși în afara granițelor

„Din 2014, guvernul rus a spălat creierul populației cu propagandă. Ei încearcă să facă Rusia să creadă că Ucraina nu este o țară adevărată, că a fost capturată de fasciști”, mai spune profesorul de 31 de ani.

Kovzhun a spus că statul major rus a crezut că invazia va fi „floare la ureche”, fără opoziție, cum a fost operațiunea de anexare a Crimeei în 2014. În schimb, civilii ucraineni s-au pus în fața tancurilor inamice, au blocat coloanele blindate cu mâinile goale și au cântat imnul național în fața militarilor ruși uluiți.

Comentarii: