REVIEW

Cum cureți borcanele pentru murături pentru a le folosi în siguranță

Foto: Pinterest.com

Înainte de a pune murături trebuie să curățați bine borcanele, fie ele de sticlă, fie de plastic.

Ca să scăpați de impurități și depunerile de pe borcane, se recomandă ca acestea să fie bine spălate înainte de a pune murături în ele.

Borcane de sticlă

Umpleți un lighean de dimensiuni mari cu apa caldă și detergent de vase. Puneți borcanele, lăsați-le la înmuiat două sau trei ore. Frecați cu o perie în interiorul borcanelor, dar și în exterior; apoi clătiți-le și lăsați-le la uscat.

Se mai recomandă sterilizarea borcanelor de sticlă înainte de folosire. Procedeul constă în punerea borcanelor într-o oală mai mare, cu apă, pe aragaz. Borcanele vor rămâne în oală până când apa din ea va da în clocot. Lăsați-le să fiarbă câteva minute; la fel se procedează și cu capacele care vor fi utilizate pentru borcane; potrivit specialiștilor, borcanele trebuie umplute într-un interval de aproximativ 40-50 de minute de la sterilizare pentru a putea fi prevenita recontaminarea.

CITEȘTE ȘI: De ce să nu arunci zeama de la murături: Conține nutrienți esențiali și scade glicemia

Borcane/bidoane de plastic

Cum acestea rețin foarte ușor mirosul alimentelor cu care au intrat in contact, puneți apă și detergent de vase în interior, frecați cu o perie în interior, apoi în exterior, apoi clătiți bine cu apă rece; iar abia apoi umpleți bidoanele de plastic cu o soluție alcătuită din apă fiartă și oțet – circa 10 ml de oțel la 10 litri de apă. Soluția trebuie lăsată să acționeze pentru aproximativ o zi. După ce aruncați soluția, bidoanele trebuie umplute cu apa fierbinte și clătite bine. Apoi clătiți borcanele cu apă rece și le lăsați la uscat, iar apoi puneți murături în ele, potrivit cumsa.ro.

Cercetătorii susțin, într-un studiu preliminar, că o dietă alimentară pe bază de alimente fermentate crește diversitatea microbiomului intestinal și scade markerii inflamației, ceea ce nu face o dietă pe bază de fibre.

Într-un studiu preliminar recent, realizat la scară mică, cercetătorii au comparat efectele a două diete asupra microbiomului intestinal. Au descoperit că o dietă alimentară fermentată a crescut diversitatea microbiomului intestinal și a scăzut markerii inflamației. În schimb, participanții care au consumat o dietă bogată în fibre nu au văzut o creștere a diversității microbiomului intestinal.

CITEȘTE ȘI: În sare sau în oțet? Care murături sunt mai sănătoase și de ce

Cercetătorii au arătat că microbiomul intestinal joacă un rol important în sănătate. Componența acestuia poate afecta dezvoltarea multor boli cronice netransmisibile, cum ar fi tulburările gastrointestinale, bolile metabolice și unele tipuri de cancer.

Dacă mai mulți oameni ar avea un microbiom intestinal sănătos, acest lucru ar putea contribui la reducerea bolilor cronice netransmisibile. OMS susține că aceste boli reprezintă 71% sursă de încredere a deceselor din întreaga lume în fiecare an.

Comentarii: