SANATATE

Testul transpirației: Ce detectează și când e recomandat

teotrandafir.com

Desi nu este la fel de frecvent folosit ca analizele de sange, testul transpiratiei poate sa ofere informatii pretioase in privinta starii de sanatate a unei persoane.

Testul transpiratiei (numit uneori si testul sudorii) detecteaza cantitatea de sare, adica ionii de sodiu si de clor din transpiratia unei persoane. Aceasta analiza mai este numita si testul transpiratiei prin iontoforeza (este metoda). El este folosit, in principal, in cazul persoanelor care au simptomele de fibroza chistica.

Substantele care se gasesc in mod natural in corpul uman au nevoie de un echilibru perfect intre ionii de sodiu si cei de clor. Aceste substante chimice ajuta la reglarea cantitatii de lichid din tesuturi. Persoanele cu fibroza chistica au o mutatie pe unul dintre cromozomi, care afecteaza o proteina transmembranara numita CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator). Aceasta proteina regleaza transportul clorului si al sodiului prin corp, potrivit doc.ro.

Cand aceasta proteina CFTR nu functioneaza corespunzator sau cand nu exista, clorura de sodiu nu se poate deplasa prin corp asa cum ar fi normal. Acest lucru provoaca acumularea unei cantitati mari de lichid in plamani, in intestinul subtire, in ductele pancreatice, in ductele biliare si in piele. Persoanele cu fibroza chistica au mari cantitati de ioni de clor si de sodiu in transpiratia lor. Acesti pacienti pot avea cantitati de doua pana la de cinci ori mai mari.

CITEȘTE ȘI: Băutura care are grijă pe termen lung de inima ta: Scade riscul de a face infarct

De ce este folosit testul transpiratiei (sau analiza electrolitilor din sudoare)

Medicul tau iti poate cere sa faci acest test daca ai simptomele fibrozei chistice. Aceste simptome pot fi:

  • infectii respiratorii frecvente
  • tuse cronica
  • diaree continua
  • malnutritie
  • infertilitate in cazul unora dintre adultii de sex masculin.

Acest test este, de obicei, facut sugarilor care sunt suspectati ca ar avea simptomele fibrozei chistice. Deoarece aceasta afectiune este ereditara, un copil care are o ruda apropiata care sufera de fibroza chistica ar putea fi, de asemenea, testat in privinta compozitiei transpiratiei.

Cum te pregatesti pentru testarea transpiratiei

Nu trebuie sa te pregatesti prea mult pentru acest test. Evita aplicarea cremelor sau lotiunilor pe piele cu 24 de ore inaintea testului.

Daca ai un copil mic, este bine sa aduci cateva jucarii sau obiecte care sa il mentina ocupat in timpul testului transpiratiei.

Procedura

In timpul testului transpiratiei, medicul va aseza doi electrozi pe antebratul tau. La copiii mici, electrozii sunt, in mod normal, plasati pe coapsa. Fiecare electrod este acoperit cu o bucata de tifon, care a fost inmuiata intr-un medicament numit pilocarpina, care stimuleaza transpiratia.

Odata ce electrozii sunt atasati, un mic curent electric va circula catre acea zona intre 5 si 12 minute. Medicul clinician va indeparta apoi electrozii, va spala bratul sau piciorul copilului cu apa distilata si va aseza un disc de hartie peste zona testata.

Apoi, discul de hartie este acoperit cu ceara, pentru a-l mentine etans si pentru a impiedica evaporarea transpiratiei. Dupa o ora, medicul va indeparta discul cu transpiratia pacientului si il va trimite la un laborator, pentru a se analiza cantitatea de ioni de sodiu si de clor. In total, testul transpiratiei cu electrozi ar trebui sa dureze 90 de minute.

CITEȘTE ȘI: Degete umflate? Când ai și alte simptome, semnalizează ceva grav

Ce inseamna rezultatele testului de sudoare

Poate dura una sau doua zile pana vei primi rezultatele de la aceasta analiza a transpiratiei. La sugari (cei de 6 luni sau chiar mai mici), un nivel al clorurii egal cu 29 mmol/L sau sub aceasta valoare indica faptul ca fibroza chistica este putin probabil sa existe. Un nivel al clorurii de peste 60 mmol/L inseamna ca este probabil ca micutul sa aiba fibroza chistica. Daca valorile clorurii sunt intre 20 si 59 mmol/L, asta inseamna ca fibroza chistica este posibila si ca testul trebuie sa fie repetat.

La copiii mai mari si la adulti, un nivel al clorurii de 39 mmol/L sau sub aceasta valoare indica faptul ca este putin probabil ca fibroza chistica sa existe. Un nivel al clorurii de peste 60 mmol/L inseamna ca este probabil ca cel mic sa aiba fibroza chistica. Daca valorile clorurii sunt cuprinse intre 40 si 59 mmol/L, asta inseamna ca fibroza chistica este posibila si ca testarea transpiratiei trebuie sa fie repetata.

Comentarii: