SANATATE

Cum este afectat organismul de deficitul de fier: Celulele și mușchii nu sunt oxigenați cum trebuie

Foto: Pinterest.com

Deficitul de fier este o afecțiune despre care se spune că duce la simptome destul de neplăcute. Astfel de simptome vă pot afecta și viața de zi cu zi.

Deficitul de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe nutriționale la nivelul corpului uman. Fierul este mineralul vital pentru producerea hemoglobinei, o proteină care ajută celulele roșii din sânge să furnizeze oxigen în jurul corpului. Deci, dacă corpului tău îi lipsește hemoglobina, țesuturile și mușchii nu ar primi suficient oxigen și ar împiedica și mai mult funcționarea corpului.

Această afecțiune este cunoscută sub numele de anemie. Există diferite tipuri de anemie; carența de fier este una dintre cele mai frecvente condiții. Deficitul de fier este o afecțiune despre care se spune că duce la simptome destul de neplăcute. Astfel de simptome vă pot afecta și viața de zi cu zi.

Semnele și simptomele deficienței de fier pot depinde de gravitatea afecțiunii, de vârsta și de starea actuală de sănătate, potrivit doctorulzilei.ro. Femeile gravide au nevoie de cea mai mare cantitate de fier, având în vedere că bebelușul în curs de dezvoltare are nevoie de mai multă circulație a sângelui.

Să ne uităm la câteva dintre semnele pe care corpul tău ti le transmite cand ai un deficit de fier.

CITEȘTE ȘI: Ouăle care nu trebuie să îți lipsească din alimentație: Sunt bogate în fier și potasiu și reduc colesterolul

Oboseala neobisnuita

Dacă vă simțiți obosit tot timpul și obosiți cu ușurință, există șansa să fiți deficit de fier. Înseamnă că corpul tău nu este capabil să transporte suficient oxigen către celule, ceea ce afectează în continuare nivelul tău de energie. Deci, această oboseală nu ar dispărea chiar dacă dormi bine sau te odihnești suficient.

Respirație scurtă

Când hemoglobina este scăzută în corpul dumneavoastră, nivelul de oxigen este scăzut, ceea ce înseamnă că mușchii nu primesc suficient oxigen, nici măcar suficient pentru a face activități de bază, cum ar fi mersul pe jos. Ca urmare, rata de respirație tinde să crească pe măsură ce corpul tău încearcă să obțină mai mult oxigen. Deci, dacă te găsești gâfâind în timp ce mergi sau îți faci sarcina zilnică, există șansa să ai de-a face cu deficit de fier.

Piele palidă

Pielea decolorată și cu aspect plictisitor poate fi un simptom comun al deficitului de fier. Hemoglobina conferă sângelui culoarea roșie, dar deficitul de fier poate face sângele mai puțin roșu. Acest lucru face ca pielea să arate palidă și mată. Plictiseala poate fi în unghiile, gingiile, fața și corpul general.

Sindromul Pica

Sindromul Pica este o tulburare de alimentație care declanșează pofta de obiecte necomestibile, variind de la monede până la haine, mucuri de țigări până la produse din lemn și chiar ace. Această afecțiune este cea mai frecventă la persoanele cu deficit de fier.

Căderea părului

Un alt simptom comun este căderea părului. Atunci când foliculii de păr nu reușesc să primească suficient oxigen, aceștia intră într-un mod de repaus și părul începe să cadă și nu crește înapoi până nu obține suficient oxigen. Dacă vă confruntați cu pierderea excesivă a părului, este posibil să aveți deficit de fier.

CITEȘTE ȘI: De ce să consumi un pahar de suc de cartofi pe zi: Conține fier, zinc și vitamina C – Cum îl prepari pentru a avea un gust bun

Dureri de cap și amețeli

Deficitul de fier poate indica faptul că nu ajunge suficient oxigen la creier, ceea ce cauzează adesea durerile de cap.

Bătăi neregulate ale inimii

Palpitația inimii este un alt simptom care poate însemna că aveți deficit de fier. Nivelurile scăzute de hemoglobină înseamnă că inima trebuie să lucreze foarte mult pentru a transporta oxigenul către alte părți ale corpului, ceea ce poate duce în continuare la bătăi neregulate ale inimii.

Alte simptome ale deficitului de fier sunt mâinile și picioarele reci, senzația de anxietate, unghiile casante și infecțiile frecvente.

Asigurați-vă consumul de alimente bogate în fier și asigurați un aport adecvat în fiecare zi. În cazul în care simptomele sunt severe, consultați un medic care vă poate ajuta cu suplimentele de fier și alimentele să se refacă rapid.

Comentarii: