SANATATE

Cum explică medicii faptul ca oamenii aparent sănătoși fac forme grave de COVID și mor

scmp.com

Numeroşi adulţi din România mor de COVID-19 fără a avea boli grave. Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a explicat care sunt cele trei situaţii în urma cărora se poate ajunge la decesul adulţilor aparent sănătoşi.

„În primul rând, virusul se manifestă în furtuna antinflamatorie, care duce la manifestările violente care nu mai răspund la tratament. Sau oamenii ajung prea târziu la spital, iar schemele terapeutice nu mai sunt eficiente. Chiar dacă se aplică tot ce este eficient ca tratament în această boală, persoana nu răspunde”, a afirmat expertul Ioana Stăncel la Digi24.

CITEȘTE ȘI: Cum a reușit Olanda să reducă numărul infectărilor cu COVID-19 la jumătate: Reglementările adoptate de guvernul olandez

În al doilea rând, mulţi oameni sunt „aparent sănătoşi”, dar în România numărul celor care îşi verifică starea de sănătate constant este redus.

„Trebuie avut în vedere că în cazul unei mari părţi a adulţilor aparent sănătoşi, supravegherea stării de sănătate privind bolile cronice nu e cea mai bună. Avem adulţi aparent sănătoşi, care, în realitate, au afecţiuni cardio-vasculare, diabet, boli supraponderale. Chiar dacă nu sunt diagnosticate, aceste afecţiuni există şi, pe acest teren, infecţia are alte forme de manifestare, astfel că pacientul răspunde mult mai greu la tratament”, afirmă expertul.

Totodată, potrivit Ioanei Stăncei, mai sunt adulţii sănătoşi care cred că nu li se poate întâmpla nimic, cei care tratează cu indiferenţă manifestările sau le pun pe seama altor afecţiuni şi ajung prea târziu la tratament.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Care sunt cele mai mari trei surse de infectare cu COVID-19, potrivit specialiștilor

Sâmbătă, CNSU a raportat 9.460 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) şi 129 de decese (73 bărbaţi şi 56 femei). Şase pacienţi decedaţi nu au prezentat comorbidităţi, iar pentru 3 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent, restul de 120 dintre decesele înregistrate fiind ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi.

Comentarii: