SANATATE

Cum îți arată mâinile că ai ficatul bolnav

Foto: Pinterest.com

Cum îți arată mâinile că ai ficatul bolnav. Ficatul gras este o boală caracterizată printr-o acumulare excesivă de grăsime în celulele hepatice.

Această boală are mai multe nume – ficat gras, steatoză, degenerare grasă, dar fiecare dintre ele înseamnă un singur lucru – nu ar trebui să glumești cu ea, iar diagnosticarea sa timpurie, precum și tratamentul ulterior, ar trebui să fie în timp util și complex.

Pentru început, merită să ne amintim că boala ficatului gras poate fi asociată cu leziuni ale țesutului hepatic alcoolic sau non-alcoolic.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu ficatul atunci când bei bere pe căldură

Cum îți arată mâinile că ai ficatul bolnav

The British Liver Trust explică faptul că, dacă 5 până la 10 la sută din greutatea acestui organ important este grăsime, atunci este gras. Unii oameni dezvoltă boala ficatului gras fără o afecțiune preexistentă.

În stadiile incipiente, de multe ori nu există semne, dar pot apărea unele simptome. Unele dintre ele pot fi legate de mâini. Acestea includ „palmele roșii și albirea patului unghial”.

Alte simptome includ îngălbenirea pielii și a albului ochilor, sau disconfort în partea centrală sau în partea superioară dreaptă a abdomenului.

Boala ficatului gras non-alcoolic nu cauzează de obicei semne și simptome, dar atunci când se întâmplă, acestea pot include oboseala.

„Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți semne și simptome persistente care vă îngrijorează”, recomandă British Liver Trust.

Experții au adăugat: „Vestea bună este că această boală poate fi de obicei oprită și chiar inversată printr-o dietă echilibrată, mai multă activitate fizică și (dacă este necesar) pierderea în greutate”.” Se remarcă faptul că, cu cât acest organ este mai puțin afectat, cu atât mai ușor se va vindeca, „dar chiar dacă există leziuni semnificative, țesutul hepatic se poate recupera într-o anumită măsură”.

Organizația notează că, în stadiile incipiente ale bolii, medicul se poate concentra și pe tratarea sau tratarea altor afecțiuni pe care le aveți – de exemplu, diabet, hipertensiune arterială sau colesterol ridicat. Cu cât diagnosticul este pus mai repede, cu atât mai bine.

Pentru a evita consecințele grave, hepatoza grasă este cel mai bine tratată într-un stadiu incipient – steatoza. În tratamentul hepatozei, dacă este posibil, se exclude efectul acestor factori care pot afecta starea organului. Regimul de tratament include în mod necesar o nutriție și o dietă corespunzătoare (în cazul hepatozei alcoolice, încetarea strictă a consumului de băuturi alcoolice).

CITEȘTE ȘI: TOP 5 plante care ajută ficatul să se regenereze

Pacienții cu distrofie hepatică trebuie să respecte așa-numita dietă mediteraneană: să mănânce mult pește, să renunțe la carnea grasă, să limiteze consumul de băuturi dulci și alimente care conțin carbohidrați simpli.

Pe lângă o alimentație adecvată, merită să vă schimbați stilul de viață în general. Mișcați-vă mai mult, urmați un regim de activitate fizică zilnică.

Comentarii: