NUTRITIE SANATATE

7 alimente pentru o mai bună sănătate a articulațiilor, potrivit experților

doc.ro

7 alimente pentru o mai bună sănătate a articulațiilor, potrivit experților. O articulație este un loc în care două sau mai multe oase se unesc pentru a permite mișcarea. Articulațiile sunt alcătuite din oase, un strat de cartilaj care acoperă oasele, mușchi, ligamente și lichid sinovial. Fiecare dintre acestea este responsabil pentru a asigura o mișcare fără durere.

Menținerea articulațiilor sănătoase este importantă pentru a preveni sau întârzia apariția osteoartritei. O dietă echilibrată și nutritivă reprezintă fundamentul sănătății articulațiilor.

De fapt, s-a demonstrat că anumiți nutrienți reduc durerea și îmbunătățesc mobilitatea articulațiilor prin reducerea inflamației, menținerea lubrifierii articulațiilor și întărirea oaselor și a mușchilor.

7 alimente susținute de știință din care să mănânci mai mult pentru sănătatea articulațiilor

Somon

Peștii grași, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, sunt plini de acizi grași omega-3. Aceste grăsimi sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii și pot avea un efect benefic asupra celor care se confruntă cu dureri articulare sau suferă de osteoartrită, o boală care duce la degenerarea cartilajului din articulații.

CITEȘTE ȘI: 9 reguli importante: Dacă le respecţi, îţi păstrezi articulaţiile tinere, cu o mobilitate mai mare

Și cum sănătatea articulațiilor este direct afectată de inflamația specifică articulațiilor, o dietă bogată în acizi grași omega-3 antiinflamatori este esențială. O meta-analiză a constatat că consumul de pește gras (cum ar fi somonul) de cel puțin două ori pe săptămână a dus la o activitate mai scăzută a artritei reumatoide și a redus riscul de a dezvolta boala în general.

Spanac

Frunzele verzi, inclusiv spanacul, broccoli și varza kale, sunt bogate în antioxidanți care acționează pentru a suprima inflamația articulară și pentru a reduce simptomele artritei reumatoide. Spanacul este, de asemenea, o sursă excelentă de substanțe fitochimice care atacă radicalii liberi și previn daunele oxidative.

Alte surse de fitochimicale și antioxidanți: broccoli, varză, napi, morcovi, țelină și pere.

Afinele

Afinele sunt un fruct extrem de hrănitor, bogat în fitonutrienți și antioxidanți. Polifenolii și flavonoidele din afine previn bolile degenerative, cum ar fi cele asociate cu durerile articulare, și reduc inflamațiile. Afinele pot, de asemenea, să prevină pierderea osoasă și să îmbunătățească densitatea osoasă pe măsură ce îmbătrâniți.

Alte surse de fitonutrienți și antioxidanți: mure, căpșuni, zmeură.

Semințe de in

Semințele de in sunt o sursă excelentă de vitamina E și acizi grași omega-3. De fapt, inul este cea mai bună sursă vegetală de omega-3 disponibilă. Unele cercetări arată că vitamina E poate preveni degenerarea cartilajului și poate ameliora durerile articulare la cei care suferă de osteoartrită.

Vitamina E poate opri progresia osteoartritei prin eliminarea stresului oxidativ și reducerea inflamației articulare. Omega-3 dezactivează răspunsul inflamator, prevenind deteriorarea articulațiilor și bolile asociate.

Alte fructe cu coajă lemnoasă și semințe dense în nutrienți: semințele de chia, nucile și migdalele.

7 alimente pentru o mai bună sănătate a articulațiilor, potrivit experților

Fulgii de ovăz

Cerealele integrale bogate în fibre, inclusiv ovăzul, orezul brun și quinoa, conțin proprietăți antiinflamatorii puternice care promovează sănătatea generală și sprijină sănătatea articulațiilor. O porție de fulgi de ovăz conține 4 grame de fibre dietetice, potrivit actualno.com.

Un studiu a analizat incidența microbiotei intestinale deficitare la pacienții cu artrită reumatoidă și la cei cu risc. Acest lucru sugerează că includerea cerealelor integrale bogate în fibre, cum ar fi fulgii de ovăz, poate restabili simbioza intestinală și îmbunătăți răspunsul imunitar al organismului.

Alte cereale integrale de luat în considerare: orez brun, quinoa, orz, hrișcă.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci dacă te dor articulațiile: Alimentele la care trebuie să renunți – Conțin sodiu

Curcuma

Curcuma este o plantă care a fost folosită de secole în scopuri medicinale. În ultimii 35 de ani, cercetătorii au început să recunoască beneficiile utilizării turmericului. Curcumina este cel mai notabil nutrient din turmeric.

Atât turmericul, cât și curcumina oferă proprietăți antiinflamatorii și au fost folosite de mii de ani pentru a ameliora durerile articulare. Cercetările arată că curcumina oferă de fapt o ameliorare a durerii la cei care suferă de osteoartrită.

Ceaiul verde

Ceaiul verde conține mai mulți antioxidanți decât orice alt ceai. Catechinele, un tip de antioxidant care se găsește în ceaiul verde, pot reduce inflamația și pot proteja cartilajul de degradarea ulterioară. Un studiu a constatat că activitatea antioxidantă și proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului verde au redus activitatea bolii la pacienții cu artrită reumatoidă.

Alte alimente bogate în catechine: matcha, merele, caisele și căpșunile.

Comentarii: