NUTRITIE

Cum îți poate pune mustul viața în pericol: Ce să NU faci niciodată

avantaje.ro

Atenție! Mustul poate fi periculos! În timpul fermentației, mustul produce dioxid de carbon, gaz foarte periculos pentru organism. Iată ce NU trebuie să faci când fierbe vinul!

Aproape în fiecare an, în perioada în care se face vinul, există cazuri de persoane intoxicate cu dioxid de carbon produs în timpul fermentației strugurilor.

„Intoxicaţia inhalatorie cu gaze de fermentaţie creează mari probleme în această perioadă”, atrage atenția conf.dr. Tudor Ciuhodaru.

El compus un îndrumar pentru cei care fac vin de casă.

CITEȘTE ȘI: Mustul, băutura bogată în vitamine și minerale și care scade tensiunea: Cui îi este interzisă

Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica:

  • Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
  • Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.– Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.
  • Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
  • Simptomele pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.
  • Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces.

Pacienţii afectați pot avea de nevoie de manevre resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii, așa că cel mai bine e să-i duceți urgent la spital sau să chemați salvarea.

Atenție! Niciodată:

  • Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.
  • Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
  • Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă

CITEȘTE ȘI: Motivele pentru care TREBUIE să bei must toamna aceasta: Beneficii enorme pentru sănătate

Reţineţi:

1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

2. Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.

3. Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.

4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

5. Salvatorul poate deveni uşor o victimă.

7. Dacă intraţi într-o încăperea în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.

Comentarii: