NUTRITIE SANATATE

Cum poate cafeaua să îți crească colesterolul

thetimes.co.uk

Cum poate cafeaua să îți crească colesterolul. Consumul de cafea poate afecta nivelul colesterolului , deși poate depinde de metoda de preparare. Cafeaua nefiltrată și cea presată franțuzește pot crește nivelul colesterolului, în timp ce cafeaua instant și cea filtrată sunt mai puțin susceptibile de a le afecta.

Riscul de creștere a nivelului colesterolului seric depinde, de asemenea, de cantitatea de cafea pe care o persoană o bea și de cât de sensibilă este la cafeină.

Acest articol abordează modul în care anumite uleiuri din cafea pot afecta nivelul colesterolului seric (din sânge), riscurile și beneficiile asociate consumului de cafea și sfaturi pentru gestionarea nivelului de colesterol.

Cum poate cafeaua să îți crească colesterolul

Mulți factori pot afecta nivelul colesterolului. Un studiu din 2023Sursa de încredere al populației generale a sugerat o legătură între consumul mai mare de cafea și nivelurile mai ridicate de colesterol lipoproteic cu densitate scăzută (LDL). Acesta este tipul de colesterol pe care experții în sănătate l-ar putea numi „colesterol rău”. Cu toate acestea, același studiu nu a găsit nicio legătură între consumul de cafea și sănătatea inimii.

CITEȘTE ȘI: La ce oră să îți bei cafeaua dacă vrei să trăiești mult: Ce spun specialiștii

Când vine vorba de nivelurile de colesterol, este important să luați în considerare tipul și metoda de preparare a cafelei. Acest lucru se datorează faptului că unele metode pot filtra uleiurile prezente în mod natural în boabele de cafea. Aceste uleiuri sunt cunoscute sub numele de diterpene și includ cafestol și kahweol. EvidenceTrusted Source notează că aceste diterpene sunt responsabile de creșterea colesterolului LDL la om.

Cantitatea de diterpene din cafea variază în funcție de metoda de preparare. De exemplu, dacă o persoană prepară cafeaua cu filtre de hârtie, majoritatea diterpenilor rămân în filtru. Cu toate acestea, în cazul cafelei nefiltrate, majoritatea diterpenilor trec în cafea.

În plus, diterpenii pot varia în funcție de tipul de cafea. De exemplu, deoarece oamenii beau de obicei porții mai mici de espresso, acest tip de cafea ar trebui să conțină mai puține diterpene decât alte tipuri de cafea nefiltrată.

Riscurile consumului de cafea

În plus față de creșterea potențială a nivelului de colesterol al unei persoane, cafeaua poate prezenta și alte riscuri pentru sănătate. De exemplu, cafeaua conține adesea cofeină, care poate provoca efecte adverse și poate interacționa cu medicamentele unei persoane.

În timp ce Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) raportează că 400 miligrame de cafeină pe zi, sau 4-5 cești de cafea, sunt în general sigure pentru sănătate, cafeina poate avea o varietate de interacțiuni semnificative din punct de vedere clinic cu multe medicamente.

Riscurile interacțiunilor medicamentoase

O revizuire din 2020 a constatat că cafeaua poate interacționa cu multe medicamente datorită conținutului său de cofeină. O persoană poate dori să verifice cu medicul său pentru a vedea dacă oricare dintre medicamentele sale se încadrează în această categorie.

În plus, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) avertizează împotriva amestecării unei băuturi cofeinizate, cum ar fi cafeaua, cu alcool. Combinația poate duce la o persoană care bea mai mult alcool decât intenționa și, astfel, se confruntă cu mai multe dintre efectele nocive ale acestuia.

Riscurile cofeinei

Cantitatea de cofeină pe care FDA o consideră sigură este echivalentă cu 4 sau 5 cești de cafea. Cu toate acestea, unele persoane sunt mai sensibile la efectele cofeinei și pot experimenta unele dintre următoarele:

  • insomnie
  • bătăi rapide ale inimii
  • dureri de cap
  • anxietate
  • nervozitate
  • greață
  • sentiment de nefericire

Alte surse de cofeină

Alte băuturi care conțin cofeină includ ceaiul, sucurile și băuturile energizante. Ceaiul și sucurile conțin în general mai puțină cofeină decât cafeaua, în timp ce unele băuturi energizante pot avea de 2-3 ori mai multă cofeină decât o băutură de cafea, potrivit FDA.

Beneficiile consumului de cafea

Potrivit American Heart Association (AHA), cafeaua are mai multe beneficii posibile, inclusiv:

  • reducerea riscului de apariție a bolii Parkinson, a diabetului de tip 2 și a bolii Alzheimer
  • ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării prin nivelul său ridicat de antioxidanți
  • reducerea riscului de deces
  • reducerea riscului de boli cardiovasculare la femei

În plus, AHA notează că cofeina poate:

  • creșterea nivelului de energie
  • ajutor în pierderea în greutate
  • îmbunătățirea concentrării mentale
  • îmbunătățirea stării de spirit
  • îmbunătățirea performanțelor fizice

Deși cafestolul și kahweolul pot avea un efect negativ asupra colesterolului, acestea pot oferi unele beneficii pentru sănătate. Cercetările sugerează că acestea pot avea proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii care joacă multe roluri importante în organism la niveluri sănătoase. Atunci când nivelurile de colesterol LDL sunt prea ridicate, în artere se formează plăci. Dacă placa se acumulează suficient de mult încât să blocheze fluxul sanguin, devine periculoasă deoarece poate crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Colesterolul călătorește prin fluxul sanguin ca parte a unor molecule numite lipoproteine. Există două tipuri principale de lipoproteine în sânge: LDL și lipoproteinele de înaltă densitate (HDL). Unii oameni numesc HDL colesterolul „bun”. Acest lucru se datorează faptului că ajută la eliminarea colesterolului din organism.

CITEȘTE ȘI: Cum este afectat creierul de cafea: Studiul care aduce noi informații

Deși cafeaua nu conține colesterol, aceasta poate afecta nivelul colesterolului. Diterpenele din cafea inhibă producția organismului de substanțe implicate în descompunerea colesterolului, ceea ce duce la creșterea colesterolului. Mai exact, diterpenii din cafea pot determina o creștere a nivelului colesterolului total și al colesterolului LDL.

Este important de remarcat faptul că colesterolul alimentar nu este strâns legat de nivelurile de LDL. În schimb, dietele bogate în grăsimi saturate și trans pot crește colesterolul din sânge. Cu toate acestea, cercetarea privind colesterolul alimentar este în curs de desfășurare.

Sfaturi despre cum să gestionați colesterolul

Modificările sănătoase ale stilului de viață pot ajuta la controlul nivelului de colesterol. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI)Trusted Source recomandă următoarele:

  • Consumați o dietă sănătoasă pentru inimă: Această dietă include fructe, legume și cereale integrale, împreună cu nuci, ulei de măsline și pește, care conțin acizi grași omega-3. Aceasta include, de asemenea, limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate și trans, cum ar fi bucățile grase de carne și gustările ambalate.
  • Faceți exerciții fizice în mod regulat: Studiile arată că exercițiile fizice regulate cresc HDL și scad LDL.
  • Încercați să renunțați la fumat, dacă este cazul: Acest obicei este un factor de risc major pentru bolile de inimă.
  • Încercați să mențineți o greutate moderată: Dacă o persoană are o greutate corporală ridicată sau obezitate, atunci pierderea a 3-5% din greutatea sa totală poate crește HDL și reduce LDL.
  • Încercați să gestionați stresul: Cercetările arată că stresul are un efect dăunător asupra colesterolului.

Persoanele cu colesterol ridicat ar trebui să consulte medicul pentru a afla dacă au nevoie de medicamente, deoarece diverse medicamente pot reduce nivelul colesterolului.

Cu toate acestea, unele persoane pot lua medicamente sau pot avea o afecțiune care contribuie la niveluri ridicate de colesterol. În aceste cazuri, medicul unei persoane poate schimba medicația prescrisă sau poate sugera un tratament diferit.

Comentarii: