NUTRITIE SANATATE

Cum este afectat creierul de cafea: Studiul care aduce noi informații

Foto: Pinterest.com

Cum este afectat creierul de cafea: Studiul care aduce noi informații. Cafeaua este consumată mai ales pentru efectul său revigorant, dar cum anume afectează ea sănătatea creierului? Persoanele în vârstă care beau cafea în mod regulat sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta demență în viitor, dar există o atenționare: acest lucru se aplică numai cafelei cofeinizate neîndulcite.

Aceasta este ceea ce scrie Sciencealert, citând un nou studiu.

Efectul cafelei asupra creierului

Legătura dintre consumul de cafea și dezvoltarea demenței a fost descoperită în urma unui studiu al dosarelor medicale a 204 847 de persoane din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani la începutul perioadei de studiu. În fișe s-a consemnat dacă existau obiceiuri de consum de cafea și dacă demența a apărut în termen de nouă ani de la începutul studiului.

CITEȘTE ȘI: Cum poate cafeaua de dimineață să ne prelungească durata de viață

„Consumul de cafea cofeinizată, în special de cafea neîndulcită, este asociat cu un risc redus de boală Alzheimer și demențe conexe, precum și de boală Parkinson. Nu au fost observate astfel de asocieri pentru cafeaua îndulcită”, notează cercetătorii în articolul lor.

Cercetătorii au împărțit participanții în cinci grupuri: nebăutorii de cafea; cei care consumau între 0 și 1 ceașcă pe zi; cei care consumau între 1 și 2 cești pe zi; cei care consumau între 2 și 3 cești pe zi; cei care consumau mai mult de 3 cești pe zi.

În acest din urmă grup au fost găsite cele mai puține cazuri problematice. Dar, în general, comparativ cu cei care nu beau cafea, cei care consumau orice cantitate de cafea aveau cu cel puțin 34% mai puține șanse de a dezvolta Alzheimer și boli asociate, cu 37% mai puține șanse de a dezvolta Parkinson și cu 47% mai puține șanse de a dezvolta Parkinson.

Totuși, este important să beți cafea neîndulcită și decofeinizată. Cercetătorii cred că unele proprietăți ale cafeinei pot proteja creierul de demență, însă zahărul și îndulcitorii artificiali pot contracara beneficiile cafeinei. Oamenii de știință notează că este cu siguranță nevoie de mai multe cercetări.

„Datele de aici nu sunt suficient de cuprinzătoare pentru a arăta o relație directă cauză-efect. Nu este clar dacă consumul de cafea protejează împotriva demenței, sau dacă stadiile incipiente ale demenței modifică consumul de cafea al oamenilor, sau dacă există un al treilea factor necunoscut care influențează atât consumul de cafea, cât și riscul de demență”, scrie publicația.

Alte beneficii ale cafelei

Băutura conține vitamine și oligoelemente necesare organismului nostru. Dintre vitaminele liposolubile, merită remarcate E și A. Acestea sunt antioxidanți și încetinesc procesul de îmbătrânire, precum și întăresc sistemul cardiovascular și îmbunătățesc vederea.

Flavonoidele și cofeina au același efect. Printre oligoelemente, trebuie remarcat magneziul. Acesta face parte din fibrele nervoase. Odată cu deficitul său, apar anxietatea, tulburările de somn și chiar crampele în brațe și picioare. Potasiul și fierul, conținute în cafea, reglează activitatea inimii și îmbunătățesc circulația sângelui.

Băutura nu agravează hipertensiunea arterială, deci puteți bea cafea dacă aveți tensiune arterială ridicată. Vitaminele B incluse în compoziție sunt elemente structurale ale sistemului nervos. Aportul lor regulat în organism îmbunătățește funcțiile cognitive – memoria, atenția și gândirea.

CITEȘTE ȘI: Condimentul pe care să îl adaugi în cafea, dacă vrei ca aceasta să aibă efect antiinflamator

Cofeina accelerează metabolismul, așa că puteți bea cafea pentru a pierde în greutate. Cu toate acestea, este mai bine să nu abuzați de acest produs, deoarece provoacă o senzație de foame și poate, dimpotrivă, să contribuie la acumularea excesului de greutate. Nu puteți bea mai mult de două cești de cafea pe zi.

Un vârf de cuțit de scorțișoară în cafea vă va ajuta să vă concentrați. Cât de multă cafea bei pe zi depinde de tine, dar este indicat să nu exagerezi cu această băutură. Folosirea ei prea des poate duce la dependență.

Produse cu care se amestecă și cafeaua:

  • Cardamom. Acest condiment are un efect calmant asupra sistemului nervos. Cel mai bine este să fie folosit în cantități limitate datorită aromei și gustului său puternic.
  • Ghimbir. Acesta este un remediu excelent pentru prevenirea bolilor infecțioase. De asemenea, produsul ajută organismul să se recupereze după activitatea fizică.
  • Mierea. Cu ajutorul ei, nu numai că puteți îmbunătăți gustul, dar și să vă protejați de gripă și răceală.

Comentarii: