SANATATE

Cum poți prepara în casă o soluție de dezinfectat cu mai puțin de 1 leu/ REȚETA unui medic chirurg de la spitalul Fundeni

abramericas.com

Ştii cum poţi prepara în casă cel mai ieftin dezinfectant? Medicul Mihail Pautov a prezentat reţeta unui produs cu acţiune puternic dezinfectantă şi preţ modic, mai puţin de 1 leu. Avem în casă tot ce ne trebuie.

Într-un video publicat în spaţiul virtual, despre prevenţie în vremea pandemiei, Mihail Pautov, medic chirurg la Spitalul Clinic Fundeni, Bucureşti, a făcut o listă cu suprafeţele care trebuie curăţate şi apoi dezinfectate, cel puţin 1 dată pe zi, pentru a preveni îmbolnăvirea.

CITEȘTE ȘI: Care sunt bolile cronice care agravează severitatea infecției cu coronavirus

Suprafeţele care sunt atinse frecvent

 • Clanţele de la uşi,
 • Robinetele de la baie
 • Robinetele de la bucătărie
 • Masa de la bucătărie
 • Biroul de lucru
 • Telecomanda, cel mai murdar obiect din casă
 • Telefonul mobil
 • Scaunele de bucătărie
 • Gadgeturi,
 • Tastaturi,
 • Mouse-uri
 • Pervazul ferestrei

Ca să nu uiţi vreun obicet, este bine ca fiecare să facă o listă cu suprafeţele pe care le atinge des zilnic şi să dezinfecteze pe rând, obiectele din listă.

Diferenţa dintre curăţare şi dezinfectare

Dr. Mihail Pautov a explicat ce înseamnă curăţare şi cu ce diferă această activitate de procesul de dezinfectare. Astfel, “curăţare este spălarea unei suprafete, prin care se îndepărtează patogenii, bacteriile, virusurile, mucegaiurile”. Dezinfectarea înseamnă “omorârea sau inactivarea patogenilor care stau pe aceste suprafeţe”, explică Pautov, care recomandă efectuarea ambelor activităţi, cel puţin 1 dată pe zi.

Cea mai simplă formă de curăţare

Nu ai nevoie de produse scumpe, care promit putere mare de curăţare. Cu apă şi săpun lichid sau solid dizolvat în apă şi o lavetă ştergeţi suprafeţele pe care urmează să le dezinfectaţi.

Clorul sau hipocloritul de sodiu, cel mai eficient ucigaş de germeni

Clorul are un spectru larg de acţiune şi este recomandat de Organizaâia Mondială a Sănătăţii şi de Ministerul Sănătăţii. Produsul este folosit de cadrele medicale şi de spitale pentru a dezinfecta suprafeţe în situaţii de urgenţe când apare un patogen nou, necunoscut.

CITEȘTE ȘI: Medicul din Timișoara, care a tratat cu succes pacienți cu coronavirus, recomandă: Cât de importante sunt masca și mănușile de protecție și ce facem când ajungem acasă

Reţeta de dezinfectant, cu mai puţin de 1 leu

Când alegeţi un produs de pe raft, nu vă rezumaţi doar la denumirea de dezinfectant, este important să verificaţi eticheta, pe care trenuie să apară hipoclorit de sodiu sau clor activ. Acest hipoclorit de sodiu are acţiune puternică, chiar şi în concentraţii mici.

Dacă nu aţi găsit un astfel de produs la magazin, puteţi face acasă un dezinfectant eficient, spune medicul. Sigur aveţi un înălbitor acasă, iar acesta este făcut pe bază de hipoclorit. Verificaţi să aibă concentraţia clorului activ între 3-5% la 100 ml. Ca să preparaţi dezinfectantul aveţi nevoie de un recipient cu pulverizator, 20 ml de înălbitor şi 1 l de apă sau 10 ml (2 linguriţe) de înălbitor şi 500 ml de apă. Cu o lavetă dezinfectaţi suprafeţele din casă, folosind mănuşi şi aerisind apoi încăperea.

Comentarii: