SANATATE

Cum poți știi că periuța ta de dinți ar putea avea particule de fecale pe ea: Testul recomandat de un stomatolog

Periajul dinților de două ori pe zi este un obicei cotidian, da, atenție, specialiștii atrag atenția că există pericolul că s-ar putea să te expui din neatenție riscului de a mânca particule de materii fecale.

Un medic stomatolog devenit celebru pe TikTok, dr. Jordan Brown, ne-a reamintit tuturor că periuța ta de dinți ar fi putut prinde urme ale fecalelor tale în momentul în care tragi apa. Dar, dr. Brown a împărtășit și un truc util pentru a testa dacă periuța ta de dinți a fost expusă la particulele sumbre.

@drjordanbrown That’s that special sauce #learnontiktok #dentistsoftiktok #doctorsoftiktok #blacktiktok #trending #healthyliving ♬ original sound – The TikTok Dentist


TEST simplu pentru a afla dacă periuța ta de dinți este acoperită cu particule de fecale

Testul prin care poți să evaluezi starea periuței tale de dinți este foarte simplu: dr. Brown a spus că dacă îți poți vedea toaleta și periuța de dinți în același câmp vizual fără să-ți miști capul, atunci este probabil că periuța ta să aibă particule de fecale.

CITEȘTE ȘI: Periuţa de dinţi poate fi o adevărată ‘bombă’ pentru sănătate – Cum trebuie păstrată de fapt

„Există o șansă de 99% să ai materii fecale pe periuța de dinți. Aerosolii de la toaletă se pulverizează în aer și ajung peste tot, inclusiv pe periuța de dinți”, a spus el. Dr. Brown, care postează sub numele de „The TikTok Dentist”, și-a sfătuit urmăritorii să tragă apa la toaletă cu capacul închis pentru a evita spray-ul.

Mai mult de 10 milioane de bacterii

Studiile anterioare au descoperit că o singură periuță de dinți poate găzdui mai mult de zece milioane de bacterii. Expertul în sănătatea orală Dr. Upen Vithlani, un profesionist stomatologic de la My Mouth, a dezvăluit că periuțele de dinți pot fi contaminate în multe feluri.

„De la lăsarea periuței de dinți neacoperite, de la o toaletă deschisă sau de aerosolii unei toalete neacoperite care rămân în aer suficient de mult pentru a se așeza pe suprafețele băii. Și dacă scăpați periuța de dinți pe podea, uitați de regula de cinci secunde, deoarece bacteriile din aer de pe podea și murdăria de pe picioarele oamenilor, inclusiv fecalele, pot ajunge în gură și vă pot provoca probleme de sănătate”, a avertizat dr. Vithlani.

Virusuri sănătoase și virusuri rele

El a adăugat: „Există mii de bacterii în gura noastră, așa că îți poți imagina câte sunt pe periuța ta de dinți! Unele dintre acestea contribuie la apariția cariilor dentare și a bolilor gingiilor. Există virusuri sănătoase care sunt întotdeauna în gură și, de asemenea, unele virusuri rele care nu cauzează o problemă decât dacă îi lăsăm să crească și să se înmulțească, așa că este important să vă păstrați gura (si periuta ta de dinti) cât mai curată.”

Experimente șocant

Oamenii de știință au dezvăluit anterior un experiment șocant care a arătat cum se poate răspândi o „dâră invizibilă” de la spălarea toaletei – care poartă germeni potențial mortali în aer.

Ei au spus că acest lucru poate fi un pericol pentru sănătate pentru oricine folosește toaleta. Echipa de cercetare din SUA a folosit lasere și camere de culoare verde strălucitor pentru a dezvălui pentru prima dată modul în care acestea sunt ejectate rapid dintr-o toaletă fără capac.

CITEȘTE ȘI: Cât de repede poți să te speli pe dinți după ce ai băut cafea: Trucuri care țin cariile departe

Autorul principal, profesorul John Crimaldi, a spus: „Dacă este ceva ce nu poți vedea, este ușor să te prefaci că nu există. Dar odată ce vezi aceste videoclipuri, nu te vei mai gândi niciodată să tragi apa la toaletă în același mod. Prin realizarea de imagini vizuale dramatice ale acestui proces, studiul nostru poate juca un rol important în mesajele de sănătate publică”.

Experții de la Universitatea din Colorado au descoperit că particulele de fecale și urină care ies din toaletă atunci când tragi apa sunt purtătoare de bacterii mortale precum E. coli.

Picăturile invizibile poartă și viruși găsiți în excremente, inclusiv Covid-19. Când sunt propulsate de forța unui jet de apă, particulele periculoase pot parcurge o lungime de 200 de centimetri în mai puțin de o secundă – expunând pe oricine care stă deasupra la o serie de virusuri urâte.

Comentarii: