Durerea de cap provocată de sinuzită nu este atât de frecventă, cât ne-am aștepta. De fapt, multe persoane confundă acest tip de durere de cap cu migrena.
Durerea de cap provocată de sinuzită apare atunci când pasajele sinusale din spatele ochilor, nasului, obrajilor și frunții sunt înfundate. O durere de cap sinusală poate fi simțită pe una sau pe ambele părți ale capului.
”Durerea de cap, în cazul sinuzitei, este cu caracter de presiune, în special, în zona feței și este agravată de aplecare. Durerea se poate însoți de rinoree purulentă, congestie nazală sau a feței, febră, oboseală, presiune la nivelul urechilor, tulburare a mirosului sau respirație urât mirositoare” spune Bogdan Pană, medic neurolog, potrivit smartliving.ro.
În funcție de sinusul afectat, durerea poate să fie localizată:
- în zona dinților sau a obrazului (sinus maxilar),
- în zona frunții (sinus frontal),
- în spatele ochilor și în partea de sus a nasului (sinus etmoidal),
- în spatele ochilor și în varful capului,
- în spatele capului (sinus sfenoidal).
CITEȘTE ȘI: Culoarea mucozităților te ajută să îți dai seama de ce afecțiune suferi: La ce să fii atent
Durerea de cap provocată de sinuzită, simptome
Durerile de cap, în acest caz, sunt însoțite de simptomele inflamației sinusurilor. Aceste pot include:
- Agravarea durerii de cap atunci când te apleci înainte;
- Scurgeri nazale verzui sau galbene;
- O presiune incomodă în spatele frunții.
Uneori, o durere de cap sinusală poate da, de asemenea, o senzație de oboseală sau o durere în maxilarul superior. Pot apărea roșeață și umflături ale obrajilor, nasului sau frunții.
Cefalee sinusală versus migrena
”Durerea de cap cauzată de sinuzită este mult mai rară decât am putea crede. Conform mai multor studii, aproape 90% dintre pacienții autodiagnosticați cu sinuzită suferind, de fapt, de migrenă,” precizează medicul neurolog Bogdan Pană.
Dacă nu aveți niciunul dintre simptomele care apar, în mod specific, cu o durere de cap sinusală, este posibil să suferiți de migrenă. Migrenele sunt tratate diferit de durerea de cap provocată de sinuzită. Dacă aveți simptome precum greață, amețeli sau sensibilitate la lumină, cel mai probabil e să fie vorba o migrenă și nu de o durere de cap sinusală.
Ce declanșează durerile de cap de tip sinusal
Durerile de cap de tip sinusal sunt, cel mai adesea, un simptom al sinuzitei, caz în care sinusul se inflamează, din cauza alergiilor sau a altor factori declanșatori, cum ar fi o infecție.
Durerile de cap sinusale pot rezulta și în urma alergiilor sezoniere care durează o perioadă lungă de timp. Aceasta se numește rinită sau febra fânului. Infecțiile sinusale și blocajele sinusale pot declanșa, de asemenea, dureri de cap ale de tip sinusal.
Cum ameliorăm durerea de cap provocată de sinuzită
”O sinuzită care nu este complicată o putem trata cu analgezice obișnuite (paracetamol, ibuprofen), irigații nazale cu soluții saline sau decongestionante intranazale și antihistaminice. Este foarte importantă hidratarea corectă, pentru că aceasta poate să fluidifice mucozitățile,” ne sfătuiește dr. Pană.
În cazuri mai complicate, este bine să ne adresăm medicului, care poate să prescrie tratament antibiotic, sau intervenție chirurgicală.
Dacă o infecție sinusală vă provoacă este cauza durerii de cap, medicul poate prescrie antihistaminice, mucolitice (medicamente care elimină mucusul) și decongestionante.
E bine de precizat că antibioticele nu sunt indicate, cu excepția cazului în care vă confruntați cu complicații date de sinuzită, cauzate de o infecție bacteriană.
În cazul în care alergiile sunt cele care vă provoacă dureri de cap sinusale, medicul vă poate prescrie antihistaminice sau corticosteroizi.
Tratamente alternative pentru durerea de cap provocată se sinuzită
Există și tratamente alternative care pot ajuta la ameliorarea durerii de cap de tip sinusal.
Potrivit unui studiu, citat de healthline.ro, bromelina, adică un amestec de enzime găsite în sucul de ananas, poate subția secrețiile nazale. Cercetarea sugerează, de asemenea, că urzica poate ameliora cazurile de rinită alergică de lungă durată.
Dacă aveți o infecție sinusală gravă, este important să aveși în vedere că aceste metode de tratament nu vor vindeca afecțiunea și nu vor oferi o ameliorare rapidă a simptomelor.
Cum poate fi prevenită durerea de cap provocată de sinuzită
Dacă aveți dureri de cap sinusale recurente ca simptom al sinuzitei sau alergiilor sezoniere, poate fi necesar să luați în considerare urmarea unui tratament medicamentos eliberat pe bază de rețetă, pentru a gestiona afecțiunea.
Modificările stilului de viață pentru care reduc congestia, cum ar fi evitarea alergenilor și practicarea exercițiilor fizice, ar putea reduce frecvența cu care apar durerile de cap sinusale.
În cazurile de sinuzită cronică, o intervenție chirurgicală la nivelul nasului, cum ar fi sinuplastia cu balon, ar putea fi singura modalitate de a scăpa de dureri de cap de tip sinusal.
Care pot fi complicațiile durerilor de cap de tip sinusal
În cazuri rare, pot apărea complicații la nivelul ochilor, ceea ce duce la umflarea și inflamarea zonei din jurul ochilor. Aceste complicații vă pot afecta vederea.
Dacă aveți febră mare care persistă, scurgeri nazale decolorate, zgomot în piept sau dificultăți de respirație, anunțați-vă medicul despre aceste simptome. Deși, o durere de cap de tip sinusal poate părea inofensivă, este important să se determine cauza acesteia.
CITEȘTE ȘI: Nas înfundat: Remediile care te ajută să poți respira fără probleme
Când e cazul să ne alarmăm
Există anumite semne de alarmă, care ar trebui să atenționeze atât medicii, cât și pacienții.
Potrivit medicului neurolog, ne putem gândi la o cefalee secundară, potențial severă atunci când:
- Există semne ale unei alte boli sistemice (febră, scădere în greutate);
- Pacientul are un istoric de neoplazie, HIV sau boală autoimună;
- Există semne neurologice (stare confuzională, semne de iritație meningeală);
- Durerea de cap apare brusc sau apare la vârsta peste 50 de ani sau atunci când pacientul spune că este cea mai mare durere din viață;
- Durerea își schimbă caracterul în funcție de poziție sau dacă se agravează după tuse/strănut;
- Durerea apare după un traumatism;
- Durerea de cap își schimbă caracterul față de cel cunoscut (dacă doare altfel față de cum durea de obicei).
Când e cazul să mergem la medic
”Este necesară prezentarea la medic dacă apar oricare dintre semnele de alarmă menționate anterior sau pentru orice fel de durere de cap, dacă aceasta nu mai răspunde bine la tratament, dacă apare mai frecvent sau dacă interferă cu activitățile zilnice, atrage atenția dr. Pană.
Din pacate, conform unui studiu european din 2018, dintre oamenii care suferă de peste 5 zile cu migrenă pe luna, sub 20% s-au prezentat la medic și mai puțin de 10% urmau un tratament corect. Este important de știut că au apărut noi tratamente medicamentoase și de neuromodulare, care sunt eficiente atât pentru tratarea atacurilor migrenoase, cât și pentru prevenție.
Comentarii: