SANATATE

Cum să faci corect test rapid antigen pentru depistarea COVID: Exemplul arătat de un medic infecționist/ VIDEO

mediafax.ro

Medicul infecţionist din Iaşi atrage atenţia că etapa foarte importantă, care poate să determine un rezultat fals negativ, deşi suntem infectaţi, este cea a recoltării.

Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, explică, prin intermediul unui material video, paşii necesari pentru a face corect un test rapid în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2.

CITEȘTE ȘI: OMICRON: Cât timp durează simptomele și perioada în care ești contagios

Elementele și pașii testului

Potrivit medicului ieşean, testul rapid antigen are mai multe elemente care vor fi folosite: picurătorul în care va fi pusă soluţia necesară pentru testare, un beţişor dintr-un plastic semirezistent care în capăt are un tampon de vată ce se introduce în nas şi testul propriu-zis, pe care se vor pune câteva picături din substanţa în care a fost introdus beţişorul.

„Vom introduce beţişorul până la semnul respectiv. Îl veţi simţi undeva în spatele cavităţii bucale, dar e o senzaţie care nu durează mult şi care nu lasă nicio leziune. E bine dacă există cineva care ne poate ajuta la recoltare, dar dacă suntem singuri, recomand recoltarea în faţa oglinzii, pentru a şti cu exactitate nivelul până la care trebuie introdus”, a explicat medicul Florin Roşu.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi explică şi care sunt paşii pe care trebuie să-i facem după recoltare. Potrivit acestuia, se introduce partea cu tampon a beţişorului în picurător, se amestecă timp de 2-3 minute, apoi se extrage beţişorul şi se reintroduce în folia protectoare. Apoi, se închide capacul picurătorului şi se pun în fanta testului câteva picături.

CITEȘTE ȘI: Experții atenționează: Primul semn al infectării cu OMICRON – Are de-a face cu vocea

„În momentul de faţă, sunt foarte bine concepute testele şi în interval foarte scurt se vede şi rezultatul, dar putem să lăsăm testul la decantat până la 15 minute. Dacă în dreptul literei C există o singură liniuţă, cea de control, rezultatul este negativ, dacă testul este pozitiv, apar două liniuţe, în dreptul C şi T. Dacă se întâmplă să avem o linie doar în dreptul literei T fără să avem în dreptul literei C, testul este declarat invalid şi trebuie repetat”, a explicat medicul infecţionist.

Comentarii: