SANATATE

Cum să folosești gelul dezinfectant pentru a fi cât mai eficient

onnastil.ro

Gelurile dezinfectante sunt produse de curăţare cu acţiune antimicrobiană. Sunt folosite pentru curăţarea mâinilor, căci sunt uşor de folosit, mai ales că nu necesită spălare. Însă ai grijă să nu le utilizezi în exces, căci pot dăuna sănătăţii.

Cel mai bun mod de a reduce germenii şi bacteriile de pe mâini este folosirea apei cu săpun, spune Dr. Rachel Orscheln, medic pediatru, specializat în boli infecţioase, la Şcoala de Medicină a Universităţii din St. Louis, SUA, potrivit adevarul.ro. Atunci când nu le avem la îndemână, obişnuim să le înlocuim cu geluri antibacteriene.

CITEȘTE ȘI: Spălarea repetată afectează pielea – Cum să îți protejezi mâinile după ce le-ai dezinfectat 

60-80% alcool

Pentru a fi eficiente în curăţarea mâinilor, ele trebuie să conţină între 60 şi 80 la sută alcool, spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acestea conţin conţin alcool parfum, apă şi o substanţă emolientă.

Freacă mâinile până se evaporă, având grijă să nu uiți zona dintre degete

Când aplici produsul, trebuie să freci mâinile până când acesta se evaporă. În mod normal, este nevoie de aproximativ 20-25 de secunde. Ai grijă să cureţi şi zona dintre degete.

Folosirea acestor produse reduce gradul de răspândire a infecţiilor respiratorii, cât şi a celor digestive, care se manifestă prin greaţă, dureri abdominale, diaree, vărsături şi febră. De asemenea, sunt eficiente contra bacteriei E.coli. Gelurile de curăţare nu sunt eficiente dacă ai mânile unsuroase sau foarte murdare, pentru că acestea înlătură superficial murdăria şi germenii.

CITEȘTE ȘI: Organizația Mondială a Sănătății recomandă: Cum să prepari acasă gel dezinfectant care omoară coronavirusul

Când pot afecta sănătatea

Unele geluri antibacteriene conţin triclosan, un agent antibacterian şi antifungic, care însă poate să distrugă nu numai bacteriile periculoase de la nivelul pielii, ci şi pe cele benefice. Unele studii au arătat că expunerea prelungită la triclosan creşte riscul apariţiei alergiilor la copii.

Un alt efect al folosirii gelurilor antibacteriene este scăderea rezistenţei la bacterii, ceea ce duce şi la scăderea sistemului imunitar, fiind afectată şi capacitatea de apărare a corpului faţă de infecţii. Un alt studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Missouri (Statele Unite ale Americii) arată că gelurile dezinfectante folosite pe termen lung ar favoriza absorbţia în piele a bisfenolului A, ducând la perturbarea sistemului endocrin.

Comentarii: