NUTRITIE SANATATE

Cum să mănânci pepene fără ca stomacul să îți fie afectat

Cum să mănânci pepene fără ca stomacul să îți fie afectat. Vara este în plină desfășurare, iar odată cu ea și sezonul pepenilor verzi. Dar chiar și în cele mai călduroase zile, mulți se tem să exagereze cu pepenii verzi din cauza credinței răspândite că aceștia „întind stomacul” și perturbă permanent digestia. Este acest lucru adevărat? Medicul rus Sergey Malozhemov demitizează mitul asociat cu acest delicios fruct de vară.

De ce apare senzația de greutate în stomac după ce mănânci pepene verde?

„Dacă ai mâncat jumătate de pepene verde și simți că o să explodezi, nu te panica. Aceasta este reacția naturală a organismului tău la combinația dintre un volum mare de lichid și fibre. Nu există prea multe fibre în pepene verde, dar împreună cu apa, ele creează senzația de stomac plin”, spune specialistul.

Cu toate acestea, așa cum explică dr. Malozemov, stomacul este unul dintre cele mai elastice organe din corpul uman. În stare normală, volumul său este de aproximativ 50 ml, dar se poate întinde până la 4 litri și apoi reveni la dimensiunea inițială fără probleme.

CITEȘTE ȘI: Pepene, fructul medicament: Bolile de care acesta te protejează

Când poate pepenele verde să facă rău?

Deși teama de „distensie stomacală” este nefondată, ar trebui totuși să fiți atenți cu pepenele verde. Acest fruct solicită foarte mult sistemul excretor, adică rinichii, conține mult zahăr și uneori provoacă balonare și colici.

Care este modul corect de a consuma pepenele verde?

Puteți obține beneficii maxime și disconfort minim după consumul de pepene verde dacă respectați aceste reguli simple:

  • Consumați pepene verde separat de alte alimente, la 1-2 ore după masă.
  • Nu beți apă și nu mâncați pepene verde imediat după consumarea băuturilor reci.

Cantitatea optimă de pepene verde care poate fi consumată o singură dată este de 300-400 g, mai ales dacă sunteți predispus la balonare sau aveți probleme gastrointestinale. Cumpărați pepeni verzi din surse verificate: fructele de calitate inferioară conțin nitrați și substanțe chimice.

„Bucurați-vă de fructul preferat, dar cu moderație. Dacă consumați prea mult, puteți avea probleme digestive și renale, dar nu vă faceți griji pentru stomac. După câteva ore, burta va reveni la dimensiunea inițială”, spune expertul.

El comentează și beneficiile acestui fruct. Pepenele verde este bogat în vitaminele A și C și are un conținut ridicat de licopen, un antioxidant puternic. În plus, pepenele verde conține săruri de fier, potasiu, sodiu, fosfor și magneziu, care contribuie la funcționarea normală a hematopoiezei, digestiei, sistemului cardiovascular și glandelor endocrine.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu nivelul glicemiei atunci când mănânci pepene

Pepenii verzi au efect diuretic și coleretic, previn formarea calculilor biliari, favorizează eliminarea colesterolului și ajută la controlul ritmului cardiac, precum și la reglarea tensiunii arteriale.

Comentarii: