REVIEW

Cum să scapi de respirația urât mirositoare: Alimentul care împrospătează gura

ro.pinterest.com

Cafeaua poate fi de vină pentru petele de pe dinți, dar există o formă care își poate aduce beneficii. „Consumul de boabe de cafea prăjite previne dezvoltarea bacteriilor care provoacă respirația urât mirositoare. Consumul de cafea ajută și el, dar este mai puțin eficient”, a notat Dan C. Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, USAMV Cluj-Napoca pe pagina de Facebook intitulată Știință cu sare și piper.

Iar afirmația sa este susținută de mai multe studii care dovedesc efectul boabelor de cafea contra halitozei.

Ce este halitoza și ce o provoacă

În primul rând, halitoza – sau respirația urât mirositoare cronică – este ceva pe care guma de mestecat, apa de gură și nici măcar un periaj bun nu îl pot rezolva. Spre deosebire de „respirația neplăcută de dimineață” sau de un miros puternic care persistă după un sandviș cu ton ori după ce ai mâncat ceva cu usturoi, halitoza persistă pentru o perioadă lungă de timp și poate fi un simptom al unei afecțiuni mai grave, scrie dcmedical.ro.

CITEȘTE ȘI:Cafeaua plină de antioxidanți: Elimină colesterolul și te ajută să slăbești

Ea poate fi produsă de:

Probleme dentare

Cariile și bolile gingiilor creează un mediu propice pentru dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor care dau respirației un miros urât. Acestea sunt greu de îndepărtat atunci când vă spălați pe dinți sau curățați spațiile dintre dinți. Oricare poate contribui la halitoză.

Infecții ale gurii, nasului și gâtului

Conform experților Clinicii Mayo, problemele nasului, ale sinusurilor și ale gâtului pot contribui, de asemenea, la respirația urât mirositoare. Bacteriile se hrănesc cu mucusul pe care corpul îl produce atunci când se luptă cu o infecție a sinusurilor.

Gură uscată

Saliva contribuie foarte mult la sănătatea dentară – dar contează și când vine vorba de mirosul respirației, întrucât ea clătește și elimină resturile nedorite din gură, ajută la descompunerea alimentelor atunci când mănânci și furnizează substanțe care ajută la prevenirea cariilor și a infecțiilor. Dacă glandele salivare nu produc suficientă salivă, un prim simptom este halitoza. Uscaciunea gurii poate fi cauzata de medicamente, anumite afecțiuni medicale, consumul de alcool, fumatul, chiar și consumul de cafea (lichidă) în exces.

Fumatul și tutunul

Produsele din tutun fac ravagii în corp, dar și asupra respirației. Nu numai că multe produse din tutun își lasă propriul miros, dar vă pot usca gura. De asemenea, fumătorii sunt mai predispuși să dezvolte boli ale gingiilor, care pot da și halitoză.

Alte afecțiuni cronice

În timp ce halitoza este cel mai adesea legată de ceva care se întâmplă în gură, poate fi, de asemenea, un simptom de reflux gastric, diabet, boli hepatice sau renale.

Ce fac de fapt boabele de cafea

Până acum, se știa că dacă bei cafea cu lapte aceasta provoacă respirație urât mirositoare, deoarece începe să fermenteze substanțele care dau mirosul neplăcut din gură. Dar un studiu (link direct studiu) publicat în 2021 arată că de fapt contează modul în care consuni cafeaua. Boabele de cafea mestecate sau o ceașcă de cafea simplă băută dimineața de fapt reduc halitoza!

Asta pentru că un compus din ele de fapt reduce nivelul compușilor de sulf volatili de bază, cei care dau mirosul neplăcut. Doar că efectul lor nu durează, de regulă, mai mult de două ore.

CITEȘTE ȘI: Cât de repede poți să te speli pe dinți după ce ai băut cafea: Trucuri care țin cariile departe

Un alt studiu (link direct studiu) a analizat, pe patru tipuri de cafea (Coffea arabica versus Columbia, decofeinizată versus Columbiană, cafea din Etiopia versus Kenya) efectul antimicrobian al cafelei împotriva agenților patogeni precum Staphylococcus aureus, Enterecoccus faecalis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli și Salmonella choleraesius. S-a observat că, de fapt, cafeaua are o activitate semnificativă împotriva creșterii bacteriilor de alterare a alimentelor.

Totodată, au notat cercetătorii, proprietățile antibacteriene ale cafelei înseamnă că acesta „are un potențial promițător ca ingredient alimentar natural pentru a prelungi perioada de valabilitate a alimentelor precum prăjiturile sau biscuiții, cafeaua aromată cu shake-uri, iaurtul etc”.

Un al treilea studiu (link direct studiu) arată că acidul clorogenic din boabele de cafea nu numai că are activitate antimicrobiană, dar a redus proliferarea și activitatea proteazei Porphyromonas gingivalis, cea care provoacă parodontita.

Comentarii: