Cum să știi dacă ai suferit deja un accident vascular cerebral fără să știi: Care sunt simptomele. În fiecare an, milioane de oameni suferă un accident vascular cerebral fără să-și dea seama. Numit și „accident vascular cerebral silențios”, acest tip de accident vascular cerebral nu provoacă simptome evidente atunci când are loc, dar în timp poate duce la pierderea memoriei și la declinul cognitiv.
Recunoașterea semnelor subtile ale unui accident vascular cerebral silențios
Potrivit Dr. Rajiv Padmanabhan, neurolog, „Ca și alte tipuri de accidente vasculare cerebrale, accidentele vasculare cerebrale silențioase sunt cauzate de pierderea fluxului sanguin într-o zonă a creierului. Ceea ce le face nedetectabile sau silențioase este faptul că apar într-o zonă a creierului care nu controlează funcții de bază precum vorbirea sau mersul. Foarte adesea, simptomele unui accident vascular cerebral silențios sunt confundate cu semne naturale de îmbătrânire.”
CITEȘTE ȘI: Două medicamente comune luate împreună ar putea preveni AVC-ul, atacul de cord și decesul
Simptomele comune ale unui accident vascular cerebral silențios includ:
- Schimbări rapide ale dispoziției sau personalității
- Probleme legate de abilitățile sau competențele cognitive
- Probleme de memorie
- Pierderea bruscă a echilibrului
- Pierderea temporară a mobilității musculare
Singura modalitate de a confirma un accident vascular cerebral silențios este prin imagistică, inclusiv un RMN sau o tomografie computerizată. Padmanabhan notează că „deși este posibil să nu observați semnele unui accident vascular cerebral silențios, asta nu înseamnă că nu provoacă daune”.
Silențios, dar nu inofensiv
Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale unui accident vascular cerebral silențios este faptul că, odată ce ați suferit unul, șansele de a suferi mai multe accidente în viitor cresc.
Padmanabhan spune: „Atunci când cineva suferă o serie de accidente vasculare cerebrale silențioase în timp, aceasta poate duce la tulburări cognitive. Familia și prietenii pot observa probleme cu raționamentul, planificarea, judecata, memoria și alte procese de gândire cauzate de întreruperea fluxului sanguin în zonele creierului afectate de accidentul vascular cerebral silențios. Acest tip de afectare poate duce la demență vasculară pe termen lung.”
Reducerea riscului de accident vascular cerebral
Deși accidentele vasculare cerebrale – silențioase sau nu – nu pot fi prezise, puteți lua măsuri pentru a vă reduce riscul. Vestea bună este că factorii de risc și măsurile preventive sunt aceleași pentru toate tipurile de accidente vasculare cerebrale, ceea ce înseamnă că orice modificări ale stilului de viață pe care le faceți pentru a preveni un accident vascular cerebral silențios vor funcționa și pentru a preveni alte tipuri de accidente vasculare cerebrale.
Factorii de risc care ar trebui abordați imediat includ:
Tensiunea arterială ridicată
Dacă aveți tensiunea arterială ridicată, colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a o controla și luați în mod constant toate medicamentele prescrise.
Apnee în somn
Diagnosticată prin studii de somn efectuate într-un laborator de somn sau la domiciliu, apneea în somn crește riscul de hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral – de până la trei ori la bărbați.
Ateroscleroză (boală arterială)
În ateroscleroză, materialul gras, sau placa, se acumulează pe pereții interiori ai arterelor. Uneori, placa se desprinde, provocând cheaguri în tot corpul, inclusiv în creier.
Fibrilație atrială
O tulburare a ritmului cardiac, fibrilația atrială – sau Afib – vă crește riscul de accident vascular cerebral de 5 ori. Dacă aveți Afib, colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a o gestiona și pentru a adopta un stil de viață sănătos.
Colesterol ridicat
Prea mult colesterol în sânge poate duce la acumularea de depozite de grăsime în artere și poate crește riscul de formare a unui cheag de sânge, care poate provoca un accident vascular cerebral. Vă puteți reduce riscul scăzându-vă colesterolul prin modificări ale dietei și stilului de viață sau cu medicamente prescrise de medicul dumneavoastră.
Modificările stilului de viață vă pot reduce riscul, inclusiv:
Renunțați la fumat
Dacă fumați, renunțați. Dacă nu fumați, nu începeți. Fumatul, și chiar inhalarea fumului pasiv, face sângele „lipicios” și mai susceptibil de a se coagula. Renunțarea la fumat și reducerea expunerii la fumul pasiv reduc imediat riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.
Rămâneți activ
Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația și sănătatea generală. Vizați 30 de minute de exerciții fizice cinci zile pe săptămână. Aceasta ar putea include mersul la sală sau pur și simplu plimbarea câinelui.
CITEȘTE ȘI: Una din patru persoane care au suferit un AVC a avut aceste semne înainte ca acesta să aibă loc
Urmați o dietă mediteraneană
Bogată în fibre și fructe și legume proaspete și săracă în grăsimi, colesterol și sodiu, dieta mediteraneană s-a dovedit a reduce riscul de accident vascular cerebral cu 13% în general și cu până la 22% la femei.
Gestionați-vă stresul
În timp, stresul contribuie la factorii de risc asociați cu accidentul vascular cerebral, inclusiv hipertensiunea arterială, obiceiurile proaste de somn și nivelurile ridicate de grăsimi din sânge. Căutați modalități de a gestiona stresul și de a vă reduce riscurile.
Comentarii: