SANATATE

Cum să trăiești cu cineva bolnav de COVID în casă: Regulile care te ajută să te protejezi

revista22.ro

Cu toate că riscul de a contracta COVID-19 este foarte ridicat, mai ales în cazul Omicron, este bine să ştii unele lucruri dacă locuieşti în casă cu un bolnav.

Tocmai de aceea trebuie să fim pregătiţi, este de părere Profesorul de Boli Infecţioase şi Microbiologie Clinică, Dr. Çağrı Büke, de la ACIBADEM Health Group. „Având în vedere faptul că aproximativ 80% dintre pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 pot fi îngrijiţi la domiciliu, ar trebui să ne amintim întotdeauna că virusul se transmite mai ales în spaţii închise. Fapt care ne împinge să analizăm mai atent regulile pentru a convieţui cu un caz pozitiv”, spune Profesorul Büke,potrivit clicksanatate.ro.

Aşadar, care sunt lucurile care nu ar trebui neglijate nici măcar o clipă în timp ce trăim împreună cu un pacient pozitiv cu coronavirus? Iată 10 reguli de aur, sfaturi şi avertismente importante.

Este necesar să locuiţi în camere separate

O persoană cu test Covid-19 pozitiv trebuie să locuiască într-o cameră separată pentru o vreme. Uşa camerei trebuie să fie întotdeauna închisă şi pacientul trebuie inclusiv să mănânce în această cameră, departe de ceilalţi membri ai familiei.

CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru cei cu forme ușoare de COVID: Cum le este afectat creierul pe luni de zile

Masca trebuie purtată în mod obligatoriu atunci când intraţi în cameră

Nimeni nu ar trebui să intre în camera pacientului decât dacă este cu adevărat necesar şi pacientul nu ar trebui să părăsească camera decât din motive imperioase. Dacă este nevoie să intraţi în camera pacientului, trebuie purtată o mască astfel încât să acopere complet nasul şi gura. Regula de purtare a măştii nu trebuie neglijată nici măcar pentru o clipă, iar distanţarea socială nu trebuie ignorată.

Baia trebuie curăţată după fiecare utilizare

Dacă este posibil, bolnavul va folosi o baie separată. Dacă nu este posibil şi ceilalţi membri ai familiei trebuie să folosească aceeaşi baie, atunci toaleta, chiuveta, robinetele, suprafeţele şi podeaua trebuie curăţate cu un agent de dezinfectare după fiecare utilizare.

Lenjeria şi tacâmurile nu trebuie împărţite

Rufele, tacâmurile şi alte articole, cum ar fi paharele de apă, utilizate de pacientul cu coronavirus nu trebuie împărţite. Rufele sale trebuie spălate separat (în maşina de spălat), în timp ce tacâmurile trebuie spălate bine cu detergent.

Mâinile trebuie spălate după folosirea zonelor comune

Mâinile trebuie spălate cu apă şi săpun timp de 20 de secunde imediat după atingerea oricărei suprafeţe în zonele comune, înainte şi după masă, după baie, înainte şi după gătit şi după atingerea unor obiecte din spaţiile interioare, obiecte ce ar fi putut fi atinse şi de persoana infectată. Pot fi folosite şi substanţe pentru dezinfectat mâinile.

Pacientul cu coronavirus trebuie să poarte mască acasă

Pacientul cu coronavirus trebuie să poarte mască, astfel încât să acopere complet gura şi nasul, atunci când este necesar să meargă la baie sau în alte camere.

Anumite suprafeţe trebuie curăţate frecvent

Mânerele uşilor, întrerupătoarele electrice şi alte suprafeţe care pot fi atinse trebuie curăţate bine cu dezinfectant şi detergent după fiecare contact.

Trebuie folosit un prosop separat

Întrucât prosoapele prezintă un risc ridicat de contaminare, fiecare membru al familiei trebuie să utilizeze un prosop separat în circumstanţe normale. Mai ales dacă există un pacient cu coronavirus acasă, prosopul nu trebuie împărţit niciodată. Trebuie alocat un prosop separat sau se poate folosi un prosop de hârtie. Prosoapele de hârtie şi deşeurile de hârtie igienică trebuie păstrate într-o pungă separată şi aruncate după ce punga este bine sigilată.

CITEȘTE ȘI: Grupa de sânge cu cel mai mic risc de infectare cu COVID: Poate transmite însă boala mult mai ușor decât celelalte grupe de sânge

Feţele de pernă trebuie schimbate în fiecare zi

Feţele de pernă ale unui pacient cu coronavirus trebuie schimbate în fiecare zi şi spălate în maşina de spălat la minimum 60 de grade Celsius, iar lenjeria de pat trebuie schimbată o dată la trei zile şi spălată, la fel, la minimum 60 de grade Celsius.

Casa ar trebui să fie aerisită în mod frecvent

Camera pacientului cu coronavirus şi toate celelalte zone ale casei trebuie aerisite zilnic câteva minute. De asemenea, membrii familiei negativi pentru Covid ar trebui să evite vizitarea pacientului şi să nu le permită altor persoane să îl viziteze.

Profesorul de Boli Infecţioase şi Microbiologie Clinică Dr. Çağrı Büke adaugă: „Astfel de măsuri ar trebui menţinute o perioadă după ce rezultatul testului Covid-19 devine negativ; dacă nu s-a făcut niciun test, aceste măsuri trebuie menţinute timp de 48 de ore după dispariţia completă a simptomelor sau aproximativ 14 zile de la apariţia simptomelor. Cu toate acestea, trebuie reţinut că acest virus poate, uneori, să fie excretat de organism după un interval mai lung”.

Comentarii: