REVIEW

Cum scapi de grăsimea și mirosurile neplăcute de pe ustensilele de bucătărie: Soluția naturală și simplă

thekitchn.com

Ustensilele de bucătărie din lemn sunt nelipsite în casele românilor, având multe avantaje în faţa celor din metal şi plastic. Par, în schimb, mai greu de curăţat deşi există câteva reguli simple de care să ţinem cont.

Le alegem pentru amestecat atunci când preparăm mâncare în vase antiaderente pentru că le protejează, ne salvează atunci când gustăm din mâncarea aflată încă pe foc, lemnul încălzindu-se mai greu, poate le preferăm pur şi simplu pentru aspectul lor deosebit, însă nu le putem folosi la nesfârşit, fiind indicat chiar să le înlocuim la primele fisuri care apar şi care ne pot împidica să le curăţăm eficient, recomandă adevarul.ro.

Ustensilele din lemn pe care le folosim în bucătărie pot avea o viaţă destul de lungă dacă avem grijă, de exemplu, să nu le „uităm“ în apă, pentru că altfel în timpul procesului de uscare există neşansa să crape.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE, PĂRINȚI! Gătitul în teflon poate slabi sistemul imunitar al copiilor / STUDIU

De aceea este recomandat ca după fiecare folosire să le spălăm cât mai repede, cu apă multă, caldă, şi detergent de vase, insistând în zonele curbate şi la îmbinări. Este indicat să folosim burete abraziv sau perie cu peri tari, pentru o curăţare eficientă.

Nu se recomandă spălarea ustensilelor de bucătărie din lemn la maşina de spălat, din cauza aburilor existând de asemenea riscul de a se deteriora rapid. Tot pentru a le prelungi „viaţa“, se recomandă ca din timp în timp să le ungem cu ulei şi să le introducem în cuptorul încălzit, pe grătar, pentru câteva minute, pentru a scăpa de microbi.

O altă grijă este ca după fiecare spălare să le punem la uscat la aer, eventual pe grătare, şi să nu le aranjăm niciodată umede în sertare, pentru că dezvoltă foarte uşor mucegaiuri.

Riscul de a dezvolta mucegai creşte de asemenea dacă în îngrijirea produselor din lemn folosim uleiuri cum sunt cel de măsline sau floarea-soarelui, mai predispuse la acest proces nedorit.

Lămâia, produsul-minune

Este recomandat, de asemenea, în privinţa tocătoarelor, dacă le preferăm pe cele din lemn, să avem câte unul pentru carne, peşte şi legume. Le vom spăla la scurt timp după utilizare, iar pentru a scăpa de miros şi a le dezinfecta putem folosi inclusiv clorul, un amestec de clor cu apă de 1/20.

CITEȘTE ȘI: Legumele și fructele ți se strică rapid? Greșelile pe care trebuie să le eviți

Trebuie, în schimb, foarte bine spălate ulterior cu apă şi detergent şi clătite din abundenţă, pentru a elimina mirosul de clor.

O soluţie mult mai eficientă şi care nu riscă să lase un miros pătrunzător este aceea de a folosi lămâia, simplă sau în combinaţie cu sarea grunjoasă. Pur şi simplu tăiem o lămâie în jumătăţi şi frecăm cu jumătate suprafaţa pe care dorim să o curăţăm. Putem adăuga şi sare grunjoasă, care şi aceasta este de mare ajutor la îndepărtarea microbilor.

Eficient este de asemenea şi amestecul de sare grunjoasă, apă şi bicarbonat de sodiu, iar cu soluţia obţinută curăţăm, pur şi simplu, obiectele din lemn. Pentru eliminarea mirosurilor grele mai putem folosi oţet alb, care are avantajul că se va evapora rapid.

Comentarii: