REVIEW

ATENȚIE, PĂRINȚI! Gătitul în teflon poate slabi sistemul imunitar al copiilor / STUDIU

Foto: Pinterest.com

Compusii perfluorati, precum teflonul, folositi mai ales la fabricarea ambalajelor alimentare, afecteaza procesul de asimilare in organismul copiilor a vaccinurilor antitetanos si contra difteriei.

Un studiu publicat in Journal of the American Medical Association este primul care demonstreaza ca acesti compusi perfluorati (PFC), transmisi in stadiul prenatal, de la mama la fat, sau in timpul nasterii, din mediu, pot afecta modul in care organismul asimileaza un vaccin, scrie time.com.

Compusii perfluorati au proprietatea de a respinge apa, alte materii si praful. Sunt utilizati in aparatele de aer conditionat, tigaile antiadezive, materialele impermeabile, anumiti produsi anti-pete si anumite ambalaje alimentare, mai ales cele folosite de localurile fast food.

CITEȘTE ȘI: Pericolele ASCUNSE din ”banalele” ceaiuri consumate în sezonul rece. Iată AVERTISMENTUL medicilor

“Imunizarea prin vaccin este una dintre principalele arme moderne de prevenire a maladiilor infectioase, iar reactia negativa a acestor vaccinuri la PFC constituie o amenintare potentiala pentru sanatate publica”, spune Philippe Grandjean, profesor la Universitatea Harvard (Massachusetts), principalul autor al studiului.

Foto: Pinterest.com

Pentru acest studiu s-au analizat datele provenind de la 587 de copii nascuti in Danemarca, in perioada 1999 – 2001, si monitorizati mai multi ani. Raspunsul imunitar al acestor copii la vaccinurile antitetanos si anti-difterie a fost testat la varstele de 5 si 7 ani.

CITEȘTE ȘI: Porți bijuterii de aur zilnic? Avertismentul Comisiei Europene asupra PERICOLULUI ascuns din acest metal

Nivelul de PFC a fost masurat in sangele mamei, in timpul sarcinii, si in cel al copilului, la cinci ani si sapte ani.

Rezultatele acestui studiu demonstreaza o legatura intre expunerea la PFC si o reactie mai slaba la aceste vaccinuri. Potrivit unor studii precedente, compusii perfluorati pot afecta calitatea spermei si provoca infertilitate.

Comentarii: