MOMS

Ce riscă Elena Udrea? Riscurile de a avea un copil la peste 40 ani

Sarcina la 40 de ani și peste poate implica multe riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil insa, cu ajutorul unei monitorizari medicale constante, este realizabila.

Desi multe femei isi pierd speranta ca vor putea ramane insarcinate la aceasta varsta si, mai ales, ca vor avea copii sanatosi, exista cateva aspecte pozitive care merita mentionate in acest sens.

Astfel, in primul rand, o femeie de 40 de ani este mult mai constienta de modul in care alimentatia ii poate influenta starea de sanatate (si procedeaza in consecinta urmand un regim alimentar echilibrat) si, in plus, efectueaza exercitii fizice pentru intretinere (spre deosebire de o femeie de 20 de ani care de multe ori nu este la fel de interesata de acest aspect). De asemenea, femeile ajung in acest punct din viata cu o stare financiara si sociala stabile, fiind mult mai increzatoare in sine si in partenerii de viata, cu un echilibru psihic si o stare de relaxare evidente.

Ce riscuri implică sarcina la 40 de ani

Iata insa care sunt riscurile la care se poate expune o femeie de 40 de ani: tensiune ridicata sau diabet gestational, preeclampsie, ruperea placentei (situatie in care placenta se desprinde prematur de peretele uterului) si placenta praevia (situatie in care placenta ajunge in partea de jos a uterului acoperind partial sau total cervixul) si avort spontan (riscul este de 35% intre 40 si 44 de ani).

CITEȘTE ȘI: Ți-e poftă mai mereu de ceva SĂRAT? Ai putea suferi de o boală ce afectează 40% dintre români!

Copilul unei femei de aceasta varsta poate prezenta o greutate mica la nastere, se poate naste prematur sau poate suferi de diferite anormalitati genetice, cum este sindromul Down- cauzat de prezenta unui cromozom suplimentar care conduce la o dizabilitate intelectuala si defecte ale inimii si ale altor organe (in cazul unei femei de 40 de ani riscul este de 1 din 100 de nasteri, acesta crescand odata cu inaintarea in varsta) si chiar sarcini multiple (chiar si fara vreun tratament pentru infertilitate).

Ce riscuri implică travaliul la 40 de ani

Studiile indica ca in cazul acestora sunt sanse mai multe ca travaliul sa fie indus (nu se va declansa natural), iar din cauza pozitionarii anormale a copilului sa fie necesara o interventie cezariana (48% sanse in comparatie cu 30% in cazul mamelor de 20 de ani). In cazul in care este posibila o nastere pe cale naturala, travaliul este mai lung prin comparatie cu femeile mai tinere, deoarece muschii uterului nu mai sunt la fel de tonifiati.

Testele suplimentare necesare în sarcina la 40 de ani

Din cauza posibilitatii aparitiei complicatiilor, vor fi necesare vizite mai dese la medic, pentru a va asigura de o evolutie in parametri optimi a sarcinii, precum si teste suplimentare, pe langa testele de fertilitate, adeseori necesare pentru a identifica eventualele probleme de conceptie existente.

CITEȘTE ȘI: Cele mai ÎNTÂLNITE GREȘELI pe care le fac femeile însărcinate

Din cauza scaderii numarului si calitatii ovulelor (se pierd in timp aproximativ 13 000 de ovule pe an dintr-un total de 300-400 000), uneori se poate apela la o donatoare in acest sens (sansele de a ramane insarcinate la aceasta varsta sunt de 5% pentru fiecare perioada de ovulatie si 40-50% in decursul unui an prin comparatie cu o femeie de 30 de ani care prezinta un procent de 75%).

In acest sens, sunt deseori recomandate dublu si triplu test, primul fiind realizat indeosebi in primul trimestru de sarcina si urmareste riscul de aparitie a sindromului Down si de trisomie 13 sau 18 (anomalii genetice), iar cel din urma in al doilea trimestru de sarcina si urmareste identificarea riscului de sindrom Down la nastere, de defect de tub neural (un orificiu in maduva spinarii si creier), de trisomie 18 si pentru alte aneuploidii fetale (trisomie 13, sindrom Turner, triploidie) sau pentru sindromul Smith-Lemli-Opitz (in cazul in care gravida a mai prezentat sarcini anterioare cu anomalii fetale).

CITEȘTE ȘI: Reacția CUTREMURĂTOARE a unui tigru când vede o femeie însărcinată

Adeseori este indicata ulterior si amniocenteza (daca primele teste de screening prenatal indica un risc crescut de anomalii cromozomiale), o metoda invaziva de diagnostic al anomaliilor fetale in cadrul careia un ac este introdus in abdomen pentru a extrage (si analiza) lichidul amniotic. Se pare ca o calitate scazuta a ovulelor sau faptul ca sufera de diabet sau tensiune nediagnosticate (respectiv netratate) influenteaza aparitia defectelor la nastere, procentul total de risc in ce priveste anomaliile genetice pentru femeile cu varsta mai mare de 40 de ani, fiind de 2,9% (in comparatie cu 1,7% in cazul femeilor sub 35 ani), scrie qbebe.ro.

CITEȘTE ȘI: CE analize TREBUIE să facă o femeie la 20, 30, 40 și 50 de ani

Riscurile legate de inimă, în cazul sarcinii la 40 de ani

Medicii sunt in speciali ingrijorati de preeclampsie (caracterizata printr-o valoare crescuta a presiunii arteriale, insotita de un nivel proteic urinar crescut), al carei risc de aparitie este de 5-10% prin comparatie cu femeile mai tinere care prezinta un risc de 3-4%. De aceea, analize pentru monitorizarea nivelului de colesterol si a tensiunii, precum si examinari cardiologice (cum sunt electrocardiograma) sunt deseori recomandate. Insa tot medicii sustin ca cele 9 luni de sarcina sunt asemanatoare unui maraton, prin urmare inima poate fi afectata fara a constientiza.

Riscurile legate de placentă, în cazul sarcinii la 40 ani

Se pare ca sunt de 10 ori mai dese pentru femeile de 40 de ani, iar placenta praevia poate cauza sangerari si travaliu premature. Principalul vinovat este uterul care nu mai este capabil sa faca fata la fel de bine schimbarilor survenite in sarcina. Acesta necesita in timpul celor 9 luni un flux enorm de sange, pe care adeseori organismul nu este pregatit sa-l sustina.

Riscurile legate de creșterea în greutate, în cazul sarcinii la 40 de ani

Acestea sunt cele mai importante deoarece, cumulate cu varsta, conduc la cele mai des intalnite probleme, respectiv diabetul gestational si tensiunea ridicata (care conduce la preeclampsie).

Diabetul gestational este cauzat de un nivel crescut al glicemiei si apare mult mai des in cazul femeilor de peste 40 de ani care intampina si probleme cu greutatea in sarcina (IMC peste 30). Din fericire, diabetul gestational este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul ca apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere. Progestoronul, un hormon reproductiv ce sa afla in cantitatii mari in perioada sarcinii, poate cauza de asemenea tensiune mare a sangelui si cresterea nivelului de colesterol din corp.

CITEȘTE ȘI: Ce SUPLIMENTE sunt recomandate unei femei la 20, 30, 40, 50 și peste 60 de ani

Alte riscuri mai puțin cunoscute pentru sarcina la 40 de ani

Unele studii indica si faptul ca aceste femei prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer la san in cei 15 ani ulteriori nasterii prin comparatie cu femeile de aceeasi varsta care nu au nascut. Se pare ca acest fapt este datorat cresterii nivelului de estrogen din perioada graviditatii (hormon specific feminin).

 

Comentarii: