SANATATE

Cumperi frecvent anumite medicamente? Acest lucru poate indica apariţia cancerului ovarian (studiu)

bucurestifm.ro

Urmărirea cumpărătorilor de la farmacii, prin intermediul datelor din cardurile de fidelitate, poate ajuta la depistarea celor care prezintă semne timpurii de cancer, spun medicii care au realizat un studiu citat de BBC.

Aceștia au descoperit că achizițiile frecvente de analgezice fără prescripție medicală și de tablete pentru indigestie indică un risc mai mare de cancer ovarian.

Cancerul ovarian este adesea diagnosticat târziu.

Nu există un test de screening fiabil, iar simptomele, cum ar fi balonarea, pot fi vagi și confundate cu alte afecțiuni comune, inofensive.

Simptomele includ:

  • stomac umflat sau balonat
  • indigestie
  • dureri pelviene sau abdominale
  • pierderea poftei de mâncare sau senzația de sațietate rapid după ce mănânci
  • nevoia de a urina mai des

Diagnosticarea timpurie îmbunătățește șansele de reușită a tratamentului.

CITEȘTE ȘI: Tratamente naturiste pentru durerea de ovare. Când e cazul să mergi la medic

Povestea Fionei

Fiona Murphy avea 25 de ani când a fost diagnosticată și tratată pentru un tip rar de cancer ovarian.

De câțiva ani avea crampe la stomac și indigestie, despre care alți medici au crezut în repetate rânduri că ar putea fi sindromul colonului iritabil.

Ea a declarat pentru BBC News: „Am trăit cu Gaviscon (un medicament – n.r.) luni și luni de zile înainte de diagnosticarea mea cu cancer ovarian. Mergea peste tot cu mine. Nu puteam ieși din casă fără el.”

„Simptomele mele erau vagi, dar erau frecvente și continue. Asta este ceea ce trebuie să cauți”.

Simptomele ei au continuat și o scanare a dezvăluit o tumoare.

Acum, în vârstă de 39 de ani, Fiona a ajutat echipa de la Imperial College London în cercetările lor.

„Am vrut să ajut la dezvoltarea acestui studiu pentru că am avut un diagnostic greșit timp de aproape doi ani”, a spus ea.

„Dacă există o modalitate de a obține un diagnostic mai devreme, vreau să ajut oamenii care se află în aceeași situație în care am fost și eu.”

„A fi diagnosticat din timp este vital. Dacă cancerul meu ar fi fost depistat mai devreme, aș fi putut avea mult mai puține operații și opțiuni mai bune de fertilitate.”

Dr. James Flanagan, autorul principal al studiului finanțat de Cancer Research UK, a declarat: „Simptomele cancerului pe care le căutăm sunt foarte comune – dar pentru unele femei, acestea ar putea fi primele semne ale ceva mai grav.”

„Utilizând datele privind cumpărăturile, studiul nostru a constatat o creștere notabilă a achizițiilor de medicamente pentru durere și indigestie în rândul femeilor cu cancer ovarian, cu până la opt luni înainte de diagnostic, în comparație cu femeile fără cancer ovarian.”

CITEȘTE ȘI: Descoperire ciudată a oamenilor de ştiinţă: Cancerul ovarian, ‘moştenit’ de la TATĂ

„Acest lucru sugerează că, cu mult înainte ca femeile să își recunoască simptomele ca fiind suficient de alarmante pentru a merge la medicul de familie, este posibil ca acestea să le trateze acasă.”

Cercetătorii au lucrat cu doi mari retaileri de pe High Street și 283 de femei cliente, care au fost de acord să împărtășească datele lor de cumpărături de peste șase ani.

Mai mult de jumătate dintre ele fuseseră diagnosticate cu cancer ovarian.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele. Echipa intenționează acum să testeze dacă datele privind cumpărăturile pot ajuta la depistarea și a altor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de stomac, de ficat și de vezică urinară.

Cea mai recentă lucrare este publicată în revista JMIR Public Health and Surveillance.

Comentarii: