SANATATE

Dacă aveți o alergie la mucegai și umiditate – această problemă apare mai întâi

avantaje.ro

Cum se manifestă o alergie la mucegai și umiditate?

Vorbind de simptome, merită să menționăm imediat că alergiile sunt foarte individuale. Pentru fiecare persoană, se manifestă în moduri diferite, așa că nu există o listă clară de simptome care să ne permită să spunem că este vorba de o reacție alergică și, în special, la mucegai.

Alergiile pot apărea sub diferite forme – aici sunt doar principalele simptome posibile:

  • curgerea nasului, congestie nazală;
  • strănut – tuse, durere în gât;
  • dificultăți de respirație, crize astmatice;
  • înroșirea ochilor și a pleoapelor, lăcrimare;
  • greață, dureri abdominale, diaree;
  • slăbiciune și deteriorarea generală a stării de bine.

CITEȘTE ȘI: Nu va mai rămâne nicio urmă de mucegai pe rosturile faianței de la baie dacă faceți acest lucru

O persoană poate avea 1-2 simptome din listă sau mai multe, ele pot fi exprimate puternic sau slab. Primele manifestări ale unei alergii pot apărea aproape imediat după ce sporii de mucegai pătrund în corpul uman, sau pot să nu fie deranjate timp de câteva luni sau chiar ani, cu un contact constant cu alergenul și apoi să apară foarte brusc. Aceasta este așa-numita reacție cumulativă, alergie de tip întârziat. De fapt, este mai frecventă la copii decât la adulți.

Orice alergie se poate agrava în timp, așa că, chiar dacă contactul cu mucegaiul provoacă doar o ușoară curgere a nasului, nu trebuie să lăsați totul la voia întâmplării. Se poate transforma treptat în astm bronșic cu crize periodice de sufocare.

Consultați un medic pentru a găsi tratamentul potrivit – acest lucru este foarte important.

Factorii de risc ai alergiei la mucegai

Principalul factor de risc este contactul constant cu alergenul. Da, cineva nu va avea o reacție chiar și după mulți ani de trai cu pereți mucegăiți, dar pentru cineva este suficient să inhaleze o cantitate microscopică de spori.

Cu toate acestea, dacă o persoană este în mod constant în contact cu mucegaiul într-un fel sau altul, șansa de a face o alergie crește semnificativ.

La risc sunt: Persoanele care locuiesc în climatele umede știu pe propria piele cât de greu este să scapi de mucegai. Uneori apare în cele mai neașteptate locuri: în spatele tapetului sau al dulapurilor, sub plinte – unde este foarte greu să o vezi și să scapi de ea; Apropo, diferite tipuri de mucegai sunt alergeni diferiți.

Dacă o persoană este alergică la mucegaiul negru, nu înseamnă că organismul său va reacționa în același mod la mucegaiul verde.

Alergia la mucegai la copii

Copiii sunt predispuși la alergii în același mod ca și adulții. De multe ori, însă, părinții pur și simplu nu știu ce a cauzat simptomele neplăcute ale copilului și îi iau pentru o răceală, fără să-și dea seama că este vorba de un nas care curge și tuse de la mucegai.

Copiii înșiși, la o vârstă fragedă, pur și simplu nu știu ce este mucegaiul și cum arată, ceea ce înseamnă că nu pot asocia apariția simptomelor cu contactul cu acesta. Principala recomandare pentru părinți pentru a reduce riscul de alergie la mucegai la un copil este curățarea temeinică a casei, aerisirea regulată a camerei.

Odată ce observați mucegai, merită să-l îndepărtați cât mai repede posibil și să efectuați un tratament special.

CITEȘTE ȘI: Patru flori ideale pentru apartament – Te scapă de mucegai și condens

Metode de tratament

Nu există un tratament pentru alergia la mucegai ca atare: este o reacție a organismului și nu puteți decât să-i reduceți simptomele la tăcere sau să încercați să „împrieteniți” sistemul imunitar cu un anumit alergen.

Principala recomandare pe care medicii o dau în astfel de cazuri este de a reduce la zero probabilitatea de contact cu alergenul. Atunci nu va exista nicio reacție. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna posibil. În acest caz, pot fi prescrise medicamente.

Comentarii: