MOMS SANATATE

De ce este important să aducem pe lume copiii pe cale naturală! Cum le influențează imunitatea și ce spun specialiștii despre miracolul numit colostru

Pentru a-și alăpta bebelușul atât cât este bine, iar asta înseamnă vreme îndelungată, mamele au nevoie de sprijinul familiei. Nu o spunem noi, gospodinele, sau e doar o idee aruncată pe miile de site-uri pentru mămici. O spune chiar expertul.

„Ţinta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii e alăptarea la sân în primele şase luni de viaţă ale copilului pentru a pune bazele imunităţii. La noi în ţară, din păcate, avem un procent relativ mic de mame care alăptează. Undeva la un sfert din mamele din România îşi alăptează copiii până la vârsta de şase luni.”, este, dacă vreți, o sinteză a situației din zilele noastre făcută de reputatul profesor doctor Alexandru Rafila.

Ceea ce e important de știut e că în cazul femeilor care nasc natural, alăptarea se face instantaneu, corpul mamei pregătind colostrul, acel lapte transparent fără consistență, un adevărat miracol din punct de vedere medical.

”Colostrul poate fi considerat un prim vaccin”, a continuat dr. Rafila. Şi totuşi, femeile românce alătptează într-un procent foarte mic, la nivel global vorbim despre 60% dintre mame care alăptează cel puţin 6 luni, scrie portalul CISD.

Iar profesorul Rafila e de părere că totul vine de la educație și informare, în momentul de față ne lipsește… capacitatea de a consilia femeia gravidă.

”În primul rând, femeile gravide trebuie să se prezinte la un medic de familie sau la un centru de asistenţă maternală, iar dacă nu avem, ar trebui să creăm astfel de centre. Ar trebui să poată să primească toate informaţiile legate de avantajele alăptării, avantaje care se referă la copii, dar şi la mamă”, a continuat medicul.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi cruciale pentru părinți: Manevrele care salvează viața copiilor în caz de sufocare

Româncele preferă cezariana, în dauna nașterii naturale

În lipsa informării corecte, frica de durere, uneori, şi din cauza presiunii din partea medicilor sau chiar din cauza neîncrederii în personalul medical, femeile de la noi abandonează prea repede ideea de a naşte natural. Asta în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca doar 10% dintre naşteri să fie efectuate prin cezariană – atunci când urgenţele medicale impun această procedură sau mama are diverse afecţiuni şi nu poate naşte pe cale naturală.

„Nu este vorba de o modă. Noi, din păcate, ne găsim în situaţia în care considerăm că naşterea pe cale naturală este o povară şi foarte multe dintre femeile din România preferă operaţia cezariană, fără să existe o indicaţie medicală pentru aceasta.”, a mai spus profesorul Rafila.

Iar asta influențează în mod evident procentul româncelor care alăptează copii. Lactaţia se instalează imediat după ce fătul este adus pe lume, pe cale vaginală. ”Operaţia cezariană reduce procentajul mamelor care alăptează. Naşterea naturală favorizează alăptarea şi atunci trebuie să încurajăm ambele elemente”, a completat reputatul specialist.

Comentarii: