SANATATE

De ce este mai puțin probabil ca femeile să supraviețuiască unui stop cardiac decât bărbații

Foto: Pinterest.com

În fiecare an, aproximativ 6 milioane de persoaneSursa de încredere din întreaga lume mor din cauza morții cardiace subite cauzate de stop cardiac brusc(SCA).

În ultimii 5 ani, cercetătorii de la Asociația Europeană a Ritmului cardiac, a Societății Europene de Cardiologie și Consiliul European de Resuscitare au lucrat pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul SCA prin intermediul proiectului ESCAPE-NET, care s-a încheiat la 1 ianuarie 2023.

În acest timp, peste 100 de studii legate de cercetarea ESCAPE-NET au fost publicate în reviste de specialitate.

Un studiu publicat în Journal of the American Heart Association în decembrie 2021 a constatat că vizitele de îngrijire primară au crescut brusc în săptămânile dinaintea unei persoane care suferă de top cardiac subit, potrivit medicalnewstoday.com.

Și un alt studiu, publicat în European Heart Journal în mai 2019, a constatat că femeile primesc mai puțin rapid îngrijiri de resuscitare de la trecători care observă că au un stop cardiac decât bărbații, ceea ce duce la o rată de supraviețuire mai mică pentru femei în cazul stopului cardiac subit.

CITEȘTE ȘI: Cum poate reumatismul să afecteze inima: Boala pe care mulți oameni o pot face

Ce este stopul cardiac subit?

Un stop cardiac apare atunci când un ritm cardiac anormal, numit aritmie, face ca sistemul electric al inimii să nu mai funcționeze corect. Acest lucru face ca inima să se oprească în mod neașteptat din bătut.

Stopul cardiac subit este diferit de un atac de cord, în cazul în care o arteră coronară se blochează și sângele nu poate ajunge la inimă. Cu toate acestea, un atac de cord poate provoca stop cardiac subit și crește riscul de a face stop cardiac subit.

Simptome stop cardiac subit includ:

  • leșin sau pierderea cunoștinței
  • amețeli
  • bătăi accelerate sau bătăi neregulate ale inimii
  • dureri în piept
  • dificultăți de respirație
  • greață.

Deoarece stopul cardiac subit apare atât de repede, primul tratament este, în mod normal, apelarea serviciilor medicale de urgență și administrarea resuscitării cardiopulmonare  până la sosirea ajutoarelor.

Cercetări anterioare arată că rapiditatea cu care o persoană administrează resuscitarea cardio-respiratorie are un efect direct asupra ratei de supraviețuire și a rezultatelor neurologice a persoanei care suferă un stop cardiac subit.

Diferențe dintre femei și bărbați în cazul stopului cardiac subit

Studiul ESCAPE-NET, publicat în European Heart Journal, a constatat că femeile care se confruntă cu un AVC au șanse mai mici de a fi resuscitate în comparație cu bărbații.

Cercetătorii au analizat toate încercările de resuscitare tratate de serviciile medicale de urgență într-o provincie din Olanda.

Atunci când au analizat datele, oamenii de știință au descoperit că femeile care au suferit un atac de cord în afara spitalului au avut mai puține șanse decât bărbații să primească o încercare de resuscitare din partea unui spectator, chiar și atunci când era evident că se confruntau cu un stop cardiac.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că femeile care au suferit un atac de cord în afara spitalului și au fost resuscitate aveau șanse mai mici de supraviețuire decât bărbații.

„Această revelație trebuie să ducă la campanii de conștientizare publică menite să reducă decalajul de gen în gestionarea stopului cardiac subit”, spune Dr. Tan.

„O mare parte din această situație este atribuită faptului că oamenii sunt preocupați de respectul față de anatomia feminină”, adaugă Dr. Lajoie. „Cineva care nu este bine instruit poate fi îngrijorat să facă compresii toracice mai profunde la femei care tind să aibă un piept mai mic. Și pentru o resuscitare cardio-respiratorie eficientă, trebuie să faceți o compresie toracică profundă de 5 cm”.

CITEȘTE ȘI: Atenție femei: Un nivel scăzut al acestui hormon crește riscul bolilor de inimă

De ce femeile se confruntă cu un risc mai mare

Dr. Lajoie a menționat, de asemenea, că, deși nu există motive cunoscute, bazate pe sex, pentru care femeile ar putea fi mai expuse unui risc mai mare de stop cardiac, este mai probabil ca acestea să întârzie să meargă să primească îngrijiri la început, în cazul în care prezintă simptome:

„[În cazul] stopului cardiac, mulți oameni se gândesc la el ca la ceva care apare din senin, fără niciun avertisment, ceea ce, din păcate, uneori este cazul. Dar, de multe ori, pacienții au simptome înainte. Se știe că femeile întârzie mai mult decât bărbații să caute îngrijiri mai mult decât bărbații cu simptome, așa că [sunt] mai puțin susceptibile de a primi aceste îngrijiri atunci când încep să aibă simptome cardiace. Și astfel, prin urmare, este mai probabil să facă un infarct miocardic masiv care să provoace stop cardiac.”

„Și există încă acest mit că bărbații sunt mai predispuși la stop cardiac și la boli de inimă, așa că multe femei nu recunosc acest lucru, din păcate”, a adăugat Dr. Lajoie.

Comentarii: