SANATATE

De ce este recomandată terapia cu flori de salcâm: Elimină stresul, tratează afecțiunile stomacului

paradisverde.ro

Dacă eşti obosit, stresat sau nu poţi adormi noaptea, terapiile cu flori de salcâm te pot ajuta să depăşeşti aceste stări, fără efecte secundare. Cu un miros îmbietor, florile de salcâm au darul să liniştească şi să combată migrenele apărute pe fond de stres şi de oboseală.

Florile de salcâm au proprietăţi antispastice şi sedative, fiind recomandate în tratamentul migrenelor ocazionale şi pentru durerile cronice de cap. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori şi dintr-o cană cu apă clocotită. Se consumă câte o cană dimineaţa şi seara, după mese, recomandă doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Vitamina mai puţin cunoscută care ajută la vindecarea mai multor boli. În ce plante se găseşte

Baie cu flori de salcâm, pentru insomnie

Inhalarea parfumului florilor de salcâm are un efect liniştitor asupra psihicului, de aceea nu ezita să faci plimbări în preajma acestor copaci când sunt în floare. Dacă suferi de insomnie sau ai un somn agitat şi nu reuşeşti să te odihneşti în timpul nopţii, te poate ajuta o baie în care ai pus câteva cîni cu flori uscate de salcâm.

Pansament pentru stomac

Ceaiul din flori de salcâm combate aciditatea gastrică şi atenuează senzaţia de arsură. Prepară o infuzie din două linguriţe de flori de salcâm peste care toarnă 250 ml de apă clocotită. Acoperă recipientul şi lasă la infuzat 15 minute. Bea două–trei căni de ceai, înainte de masă. La fel de benefică este şi mierea de salcâm, utilizată în tratarea ulcerelor cauzate de bacteria Helicobacter pylori.

Un alt pansament pentru stomac poate fi preparat din părţi egale de frunze de dud şi flori de salcâm. Pune în cană câte o linguriţă din fiecare plantă şi toarnă deasupra 250 ml de apă clocotită. Lasă acoperit 15 minute, strecoară şi bea câte o cană înainte de mesele principale.

SFATUL SPECIALISTULUI

Teodora Necula, fitoterapeut, Centrul de recuperare medicală AKT Medical, Bucureşti

Preparatele obţinute din flori de salcâm au acţiune antispastică, se folosesc în combaterea durerilor abdominale, a gastritelor hiperacide, a bolii de reflux, a ulcerului duodenal şi au acţiune sedativă la nivelul sistemului nervos.

CITEȘTE ȘI: Sfatul medicului: Opt plante care te ajută să-ţi ţii tensiunea sub control

Femeile însărcinate sau care alăptează, copiii mici, precum şi persoanele alergice la floarea de salcâm trebuie să evite consumul infuziilor din flori de salcâm, deoarece îţi pot face mai mult rău decât bine.

Metodele de utilizare sunt numeroase: sub formă de tinctura – 10 picături dimineaţa şi seara; sub formă de infuzie – 500 ml/zi; sub formă de băi cu ulei esenţia de salcâmflori de salcâm, precum şi de cataplasme, în cazul arsurilor şi furunculilor.

Comentarii: