REVIEW

De ce să NU faci duș înainte de culcare: Cum îți este alungată starea de somn

Foto: Pinterest.com

Ai o senzație așa de plăcută atunci când te bagi în pat după ce ai făcut un duș lung și fierbinte. Însă, din punct de vedere medical, îmbăiatul înainte de somn nu este cel mai bun mod de a avea parte o noapte bună. De fapt, acest obicei aparent sănătos poate face mai mult rău decât bine.

Nu poți să adormi ușor

A face o baie fierbinte sau un duș chiar înainte de a te culca poate părea relaxant, dar, în realitate, îți poate perturba somnul. Te odihnești mai bine atunci când temperatura corpului este puțin mai mică și, pe măsură ce corpul începe să se pregătească pentru un somn bun, temperatura scade puțin. Temperatura de bază va crește dacă vei face un duș fierbinte, ceea ce va induce o stare confuză organismului tău. Dacă simți că nu te poți culca fără a face baie, optează pentru un duș călduț cu o oră sau două înainte de a te culca, recomandă brightside.me.

CITEȘTE ȘI: Un sfat inedit de la ‘antrenorul minţii’: De ce ar trebui să facem în fiecare zi câte un duş rece

Cresc bătăile inimii

Dacă ai simțit vreodată că inima ta bate mai repede după un duș fierbinte, există de fapt o explicație științifică pentru acest lucru. Apa fierbinte crește tensiunea arterială, iar experții medicali avertizează că poate chiar supraîncălzi corpul și provoca stres inimii. Atunci când inima ta bate mai repede, este posibil să-ți petreci noaptea întorcându-te de pe o parte pe alta, ceea ce poate duce în cele din urmă la și mai multe probleme de sănătate.

Poți lua câteva kilograme în plus

Luând o cină delicioasă și făcând un duș fierbinte imediat după aceea, ar putea părea o modalitate perfectă de a încheia ziua și, în cele din urmă, de a merge la culcare. Dar, în realitate, dacă faci duș după ce mănânci sistemul tău digestiv poate fi indus în eroare lucru ce duce la creșterea în greutate.

Digestia necesită un flux sanguin crescut spre stomac, iar dușul determină curgerea sângelui către alte părți ale corpului. Dacă simți că ai absolută nevoie să te speli seara, cel mai bine este să aștepți cel puțin 30 de minute după ce ai luat masa.

CITEȘTE ȘI: Mit sau adevăr: Poți să te îmbolnăvești de meningită dacă te speli pe cap cu apă rece?

Nu face bine părului tău

Nu e tocmai plăcut și nici sănătos pentru părul tău să adormi cu părul umed după ce ai făcut duș. Perna va absorbi umezeala părului, creănd un mediu cald și umed pentru dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Acest lucru, la rândul său, poate duce la diverse probleme ale scalpului, precum mâncărime, iritații și mătreață.

Comentarii: