NUTRITIE SANATATE

Condimentul care funcționează ca un medicament: Are proprietăți anti-cancer și alungă infecțiile virale

ono-despachetarie.ro

Oregano este considerat o plantă de bază în multe bucătării din întreaga lume. Are o aromă puternică, dar și gust așa vag dulceag. Poate fi găsit proaspăt, uscat sau sub formă de ulei și se spune că toate au beneficii semnificative pentru sănătate.

Deși este utilizat în mod obișnuit în cantități mici, oregano conține unele substanțe nutritive importante. Doar o linguriță de oregano uscat poate satisface aproximativ 8% din necesarul zilnic de vitamina K. Studiile au dezvăluit unele dintre beneficiile sale potențiale impresionante, de la combaterea bacteriilor până la reducerea inflamației.

6 beneficii ale oreganului asupra sănătății

Bogat în antioxidanți

Oreganul este bogat în antioxidanți, care sunt compuși care ajută la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi dăunători din organism. Acumularea de radicali liberi a fost legată de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, potrivit helthline.com.

Uleiul esențial de oregano este în special bogat în carvacrol și timol, doi antioxidanți care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulelor cauzate de radicalii liberi.

În combinație cu alte alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, oregano ar putea oferi o doză consistentă de antioxidanți care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.

CITEȘTE ȘI: Pătrunjel, rozmarin, oregano: Cum să ai plante aromatice proaspete la tine acasă tot timpul

Ajută la combaterea bacteriilor

Oregano conține anumiți compuși care au proprietăți antibacteriene puternice. Un studiu a arătat că uleiul esențial de oregano a ajutat la blocarea creșterii Escherichia coli și a Pseudomonas aeruginosa, două tulpini de bacterii care pot provoca infecții.

Are proprietăți anti-cancer

Oreganul este bogat în antioxidanți. Acești compuși nu numai că pot neutraliza daunele provocate de radicalii liberi, dar pot ajuta și la prevenirea cancerului. Unele studii au arătat că oregano și componentele sale pot ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Un studiu a tratat celulele canceroase ale colonului cu extract de oregano și a constatat că a oprit creșterea celulelor canceroase și a contribuit la distrugerea acestora.

Ajută la reducerea infecției virale

Pe lângă combaterea bacteriilor, unele studii au descoperit că oregano și componentele sale pot proteja și împotriva unor viruși. În special, carvacrolul și timolul sunt doi compuși din oregano care au fost asociați cu proprietăți antivirale.

Potrivit unui studiu, carvacrol a inactivat norovirusul, o infecție virală care provoacă diaree, greață și dureri de stomac, în decurs de o oră de la tratament.

Poate scădea inflamația

Inflamația este un răspuns imun normal care apare ca rezultat al bolii sau al rănirii. Cu toate acestea, se crede că inflamația cronică contribuie la dezvoltarea unor boli cum ar fi bolile de inimă, diabetul și afecțiunile autoimune. Oregano este bogat în antioxidanți, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea inflamației.

De asemenea, conține compuși precum carvacrol, care s-au dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii. Într-un studiu pe animale, carvacrolul a redus umflarea labei șoarecilor cu până la 57%.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care reglează nivelul zahărului din sânge și calmează durerile de stomac

Ușor de adăugat în alimentație

Deși s-ar putea să vă gândiți la oregano ca la un topping rezervat exclusiv pentru pizza și feluri de mâncare de paste, această plantă versatilă poate fi folosită în mai multe moduri. Încercați să amestecați frunze întregi de oregano într-o salată plină de nutrienți sau presărați frunzele în chili, supe sau tocănițe.

De asemenea, îl puteți folosi pentru a prepara pesto sau salată proaspătă, pentru a condimenta preparatele din carne sau pentru a da gust gustului sosurilor de casă.

Oregano este disponibil proaspăt, uscat sau sub formă de ulei, făcându-l foarte ușor de adăugat în alimentație.

Comentarii: