NUTRITIE SANATATE

Ceaiul care reglează nivelul zahărului din sânge și calmează durerile de stomac

servingjoy.com

Cu o aromă pe care fie o iubeşti, fie… înveţi să o iubeşti, scorţişoara este un condiment des utilizat, mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă, atât în deserturi, cât şi în mâncăruri sărate sau în vin fiert. Sub formă de ceai, scorţişoara este utilă în răceli, reglează glicemia şi reduce durerile menstruale.

Condiment obţinut din ramurile arborelui cu acelaşi nume, scorţişoara este de două tipuri: cea considerată „reală“ (cinammonum verum), care provine din Caraibe, America de Sud şi sud-estul Asiei şi cassia (scorţişoara din China). Ambele sunt utile pentru a prepara un ceai cu beneficii dovedite pentru sănătate.

Combate radicalii liberi

Unul dintre condimentele cele mai bogate în atioxidanţi, alături de cuişoare şi oregano, scorţişoara creşte capacitatea organismului de a lupta împotriva radicalilor liberi (molecule care dăunează corpului şi contribuie la apariţia diabetului, a cancerului etc.), potrivit clicksanatate.ro. Bea un ceai pe zi şi corpul îţi va mulţumi!

CITEȘTE ȘI: Mierea cu scorţişoară, combinaţie din medicina tradiţională chineză: Lista bolilor pe care le tratează

Reglează zahărul din sânge

Datorită acţiunii asemănătoare cu a insulinei, scorţişoara contribuie la scăderea rezistenţei la acest hormon şi deci la reglarea glicemiei, ceea ce o face utilă în alimentaţia persoanelor diabetice. De asemenea, anumite cercetări au arătat că scorţişoara poate ajuta la descompunerea carbohidraţilor în intestine, ceea ce previne creşterea glicemiei după masă.

Tratează durerile de gât

În sezonul rece ne confruntăm adesea cu dureri de gât şi congestii nazale, dar ceaiul de scoţişoară ne vine în ajutor. Datorită proprietăţilor antibacteriene, scorţişoara contribuie la anihilarea germenilor, uşurând durerile de gât, iar aroma sa uşor înţepătoare desfundă sinusurile. În plus, ceaiul de scorţişoară are grijă de sănătatea gingiilor şi previne cariile.

Calmează durerile de stomac

În perioada sărbătorilor, se întâmplă să mâncăm mai mult decât de obicei, ceea ce ne poate aduce o indigestie. Pentru a scăpa de această neplăcere, putem să apelăm la un ceai cald de scoţişoară, care va linişti crampele şi durerile de cap. Catehina din compoziţia scorţişoarei ajută la îndepărtarea disconfortului stomacal şi la normalizarea digestiei în caz de tulburări precum diareea sau constipaţia.

Uşurează durerile menstruale

Ceaiul de scorţişoară este una dintre metodele naturale indicate pentru a calma durerile menstruale. Două studii au arătat că scorţişoara administrată în primele 3 zile ale ciclului menstrual reduce semnificativ durerile. De asemenea, s-au constatat efecte pozitive şi asupra senzaţiei de greaţă asociată cu această perioadă.

Are efect antiinflamator

Inflamaţia cronică, provocată de stres, alimentaţie dezechilibrată, lipsa somnului, diverse toxine sau bacterii, poate avea efecte grave asupra organismului. Ceaiul de scorţişoară are proprietăţi antiinflamatoare care îl fac o alegere bună pentru a combate efectele nocive ale acestei probleme de sănătate.

CITEȘTE ȘI: De ce e bine să bei zilnic apă cu scorțișoară: Cinci beneficii majore pentru sănătate

Cum prepari ceaiul

Pune 1 băţ de scorţişoară într-un vas cu 300 ml apă şi fierbe 10 minute, timp în care amesteci constant. Adaugă apoi în vas 1 plic de ceai în funcţie de preferinţele tale (negru sau verde, de muşeţel sau de sunătoare etc.) şi mai lasă lichidul pe foc 1 minut. Strecoară ceaiul şi bea-l ca atare sau îndulcit cu 1 linguriţă de miere, nu mai mult de 1 cană pe zi. Consumul excesiv de scorţişoară creşte riscul de sângerări, provoacă vărsături şi agravează afecţiunile existente ale ficatului.

Bulină: Ceaiul de scorţişoară poate să provoace contracţii uterine, deci nu este indicat în timpul sarcinii!

Sfat: Dacă te afli în tratament cu medicamente care subţiază sângele şi ajută la prevenirea cheagurilor (de exemplu, clopidogrelul sau warfarina), evită ceaiul de scorţişoară, deoarece potenţează efectul acestora.

Comentarii: